Žive slike u MGZ-u

I ove godine, u subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače od 11 do 14 sati, Muzej grada Zagreba priređuje edukativnu manifestaciju Žive slike.

Više od dva desetljeća, od 2000. godine, zadnjeg vikenda fašnika, po uzoru na slična događanja koja su u gradu priređivana krajem 19. stoljeća, Muzej poziva na druženje s mnogobrojnim povijesnim ličnostima našega grada. Program Živih slika temelji se na konceptu „oživljene povijesti“ (eng. living history). Djelatnici, vanjski suradnici i prijatelji Muzeja u prostoru stalnog postava u prvom licu tumače prošlost Zagreba, odjeveni u vjerodostojne povijesne kostime izrađene prema predlošcima s portreta i fotografija iz muzejskog fundusa.

Ove godine s građanima će se družiti kralj Bela IV., Crna kraljica Barbara Celjska, ban Josip Jelačić, Nikola Šubić Zrinski, Dora Krupićeva, Hermann Bollé, barunica Ana Marija Rauch, kontesa Nera, ilirac Ljudevit Gaj, Sidonija Erdödy Rubido, Marija Jurić Zagorka, car Franjo Josip, Foto Tonka, Ljerka Šram, krojačica Žuži Jelinek, animirani lik profesor Baltazar i brojni drugi likovi.

U nedjelju, 11. veljače, Žive slike druže se i s povijesnim ličnostima iz Posavskog muzeja Brežice, koji dolaze u goste.

Tijekom godina, Žive slike profilirale su se u specifično stručno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu izložbu. U prostoru aktualne izložbe Catino 20. stoljeće posjetitelji će upoznati slikaricu i pjesnikinju, Catu Dujšin – Ribar.

Izvor: www.mgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. veljače 2024.