Želimir Hercigonja u slikovnici

19. 5. 2024.

U ponedjeljak, 20. svibnja u 18 sati u Galeriji Prozori (Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1) otvara se izložba Koliko stvarnosti stane u bajku: Želimir Hercigonja u slikovnici autorice Ande Bukvić Pažin.

Sudjeluju: Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Dražen Jerabek, Vjekoslav Vojo Radoičić, Sanja Rešček Ramljak, Manuela Vladić-Maštruko

Kustosice: Anda Bukvić Pažin i Petra Dolanjski Harni

„Bajke pokrivaju cjelinu svijeta i ljudskih odnosa, ali svode ih na formule. Funkcioniraju stoga na nekoj općenitoj, na osnovne pojmove svedenoj razini. Želimir Hercigonja pisao je priče koje slijede mnoge motive i većinu obrazaca klasičnih bajki, ali u njima se nazire i osjeća nešto što su kritičari nazvali „postmodernističkim pukotinama“: linije duž kojih prosijava ono današnje i svakodnevno. To su mjesta koja sam pokušala izvući na svjetlo – odnosno na prozore  – u ilustraciji, i u tekstu. Čitajući stalno iznova, kombinirajući tekst sa slikom, i puštajući čak i podsvijest da radi kad više nisam znala što istaknuti, osvijetliti, uvijek sam se na kraju vraćala na suptilnosti, male stvari bez kojih se ne kreće ni na bajkovito, ni na stvarno putovanje. Izbor tekstova i ilustracija temelji se na raznolikim šavovima. To su oni spojevi gdje ne zjapi rupa, ali odjednom postane hrapavo. Pa se zapitaš zašto se tekstura promijenila, i što je ispod površine. Tražila sam stoga male autobiografske stvarnosti: čarobne predmete koji su mostovi između vlastitog Ja i kolektiva, ili prijevozna sredstva za neke drukčije stvarne ili izmišljene svjetove. Sitnice u tekstu, i u ilustracijama. Zamamnu hranu. I zanimljive riječi, koje uopće nisu nosive riječi u tekstu, ali ne bih htjela da padnu u zaborav, već da budu nagovor na čitanje bajki – i ponovno otkrivanje opusa Želimira Hercigonje.“ (iz predgovora, Anda Bukvić Pažin)

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr