Zbivanja u Pogonu

U Pogonu – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade izlažu Luana Lojić i Nina Kurtela, kustosica izložbe je Teuta Gatolin, a u sklopu programa Neža Knez vodi radionicu Atlas pogleda.

Tematski fokus programa Obrnute vještine / Negative Capability je na umjetničkom propitivanju i istraživanju suvremenih koncepata vremena s naglaskom na duboko vrijeme Zemlje, koje označuje niz raznih događaja u povijesti planeta koji su se odvijali kroz razdoblja nemjerljivo duža od našeg uobičajenog poimanja protoka vremena, a koje je uglavnom definirano u odnosu na trajanje ljudskog života, jezika ili civilizacijskih kulturnih artefakata.

Razgovor s Luanom Lojić i Ninom Kurtelom: petak, 15. prosinca, 19 sati

Kustosko vodstvo po izložbi: subota, 16. prosinca, 19 sati

Radionica Neže Knez: 9.–10. prosinca, 12-16 sati

Radno vrijeme izložbe: 15.–17. prosinca, 16–20 sati

Izložba i radionica: 9.–17. prosinca

Umjetnička radionica Neže Knez održat će se u subotu i nedjelju 9. i 10. prosinca od 12 do 16 sati u prostoru Pogona, a tematski raspon kreće se od praktičnih umjetničkih vježbi do grupnih razgovora te opažanja meteoroloških fenomena sa svrhom njihove kreativne reartikulacije.

Luana Lojić u sklopu intermedijalnog umjetničkog istraživanja Plutonizmi svoju praksu usmjeruje ka traženju načina na koje bi entiteti geološkog vremena mogli biti predstavljeni kroz relacije s fizičkim senzoriumom ljudskog tijela te svih informacija koje ono o okolini zaprima putem osjetila poput vida ili dodira. Lojić kao polazišne točke istraživanja uzima materijal kvarcnog pijeska i minerala tinjca – sirovina stakla te mica praha korištenog u kozmetici ili pak fasadnim bojama – kako bi kroz njih uspostavila podjednako asocijativne činjenične poveznice između geoloških materijala nastalih u davnoj Zemljinoj prošlosti, te naše suvremene zbilje.

Rad Nine Kurtele pak vrijeme definira kroz drugačiji format – sidreći ga u fizičkom prostoru te svim ostatcima i slučajnim zabilješkama događaja koji su se u njemu odvili. Kurtelin projekt Nevidljiva soba tako se bavi poetsko-dokumentarnim istraživanjem ateljea umjetnice i glumice Jagode Kaloper, prostora koji služi kao sadašnji Kurtelin atelje, propitujući odnose ženskog nasljeđa u kontekstu kulture, te načine na koje neki prostor, ili neko tijelo, mogu posjedovati svoje nasljeđe. Prezentacija Nevidljive sobe u Pogonu samo je jedna od brojnih stanica u ovom višegodišnjem istraživanju, te nastale umjetničke materijale predstavlja u mediju svjetla, vizualnih materijala te pronađenih objekata. Suradnici projekta Nevidljiva soba su Ana Dana Beroš i Bojan Gagić.

Ulaz na sve programe za publiku je besplatan, uključujući sudjelovanje na radionici.

Izvor: www.pogon.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. prosinca 2023.