Zarzuela u Lisinskom

Povodom španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj organiziralo je u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom koncert španjolske operte zvane zarzuela, koji će se održati 20. listopada u 19:30 sati u KD Vatroslav Lisinski. Koncertom će ravnati španjolska dirigentica Silvia Sanz Torre, kao solist će nastupiti tenor Roko Radovan, a sve to bit će popraćeno elegantnim španjolskim plesom plesačice Sare Martín Chamorro.

Zarzuela je originalno španjolski dramsko-glazbeni žanr za koji se može reći da je ekvivalent francuskoj komičnoj operi ili njemačkom singspielu. Iako njezini počeci sežu u 17. stoljeće, zarzuela kakvu danas poznajemo doživjela je svoj procvat u drugoj polovici 19. stoljeća zahvaljujući zamahu koji su joj dali autori kao što su Francisco Asenjo Barbieri i Emilio Arrieta, nakon kojih su uslijedili ostali veliki skladatelji kao što je Ruperto Chapí.

Za Hrvatsku je ovaj događaj od posebne važnosti jer će prvi put biti izveden cjelovit koncert posvećen isključivo ovom glazbenom žanru. Uključivat će dobro poznate preludije, intermedije i romance iz raznih zarzuela, te remek-djela koja su prešla granice Španjolske, kao što su Doña Francisquita, La revoltosa, Luisa Fernanda ili La verbena de la Paloma. Radi se o melodijama koje su zbog svoje glazbene kvalitete, kreativnosti i inventivnosti izašle izvan zidova kazališta i postale dio narodnog sjećanja, baština koju se ne smijemo izgubi nego je treba održavati živom na pozornicama.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. listopada 2023.