Zagrebačko-slovenski Gran Bolero

Nakon slovenske premijere koja će se održati 3. travnja u Ljubljani Zagrebački plesni ansambl s novom predstavom nastupa u Zagrebačkom kazalištu mladih 7. i 8. travnja. Riječ je o Gran Boleru – fascinantnoj koreografiji višenagrađivanog španjolskog plesnog umjetnika Jesusa Rubia Gamoa.

Ljubitelji plesa koji posjećuju Festival plesa i neverbalnog kazalištu u Svetvinčentu gledali su je u Kaštelu Grimani i izvedbi energičnih španjolskih plesača – šestero iz Madrida i šestero iz Barcelone. Tada je predstava oduševila umjetničku ravnateljicu Zagrebačkog plesnog ansambla Petru Glad Mažar koja je odmah dogovorila suradnju s koreografom. Predstava je nastala u koprodukciji sa slovenskom skupinom En-Knap, a u njoj, na svevremenu Ravelovu partituru, plešu šestero zagrebačkih i šestero ljubljanskih plesača. S njima je koreograf istraživao sitne varijacije i detalje unutar ponavljajuće Ravelove glazbene strukture te ritmičke mogućnosti jednostavnih pokreta.

Predstavu je Jesus Rubio Gamo posvetio zajedničkom plesu, a kako je došao na ideju Ravelova Bolera, koji vrlo često nadahnjuje plesne umjetnike diljem svijeta, kaže: “Bilo je to 2009. i tek sam se vratio u svoj Madrid nakon nekoliko godina provedenih u Londonu. Bio sam tužan. Imao sam osjećaj da me napušta nešto što mi je bilo od životne važnosti – ljubav prema plesu. Onda su 2011. u Madrid došle velike demonstracije u organizaciji pokreta Indignados. Ljudi su izašli na ulice i spavali po trgovima da kažu ‘Dosta!’ Tražili smo obnovu, preporod. Htjeli smo zaustaviti korumpirani sustav. To su bili dani puni nade u promjene. U tom se trenutku pojavio Ravelov Boléro tijekom probe. Kao neki impuls, kao vlak koji vuče naprijed pršteći energijom. Tad sam si obećao: ako uskočiš na njega, stići ćeš gdje još nisi bio. I uskočio sam”.

© Katarina Kolega, Kulturauzagrebu.hr, 1. travnja 2023.