Zagrebački velesajam na filmu

21. 5. 2024.

Centar za kulturu Novi Zagreb i Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / (UIII) u 2024. godini nastavljaju s aktivnostima programa Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam, koje su usmjerene ka mogućnostima novih oblika korištenja Zagrebačkog velesajma prema raznovrsnim potrebama građana, lokalnih i globalnih kulturno-umjetničkih zajednica.

Tako će se ovog svibnja održati nekoliko aktivnosti u Centru za kulturu Novi Zagreb kao i na samom Velesajmu te će uključivati predavanje i peripatetički format (opservacija u hodu, šetnja), a u lipnju radionica zvuka te izvedbeni format pod nazivom Opera Commerciale III koji će se održati u sklopu festivala Perforacije.

Predavanje Zagrebački velesajam na filmu održat će Sonja Leboš u srijedu, 22. svibnja u 20 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2). Predavanje će obuhvatiti razne aspekte filmske proizvodnje koji su se odvijali na Zagrebačkom velesajmu, kao i reprezentaciju Zagrebačkog velesajma na filmu u raznim žanrovima: od industrijskog, propagandnog do igranog filma u razdoblju od 1956. do 1979. godine. Bit će riječ o filmovima Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, prvom i jedinom filmu filmologa Ante Peterlića i dr.

Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam – peripatetički format i pop-up izložba dizajnera Bojana Crnića bit će na Zagrebačkom velesajamu u subotu, 25. svibnja 11-13 sati (polazak u 11 sati na glavnom/južnom ulazu). Vodiči: Sonja Leboš, Lana Lovrenčić.

Ovaj peripatetički format (šetnja, opservacija u hodu) upoznaje sudionike s osnovnim urbanološkim postavkama Zagrebačkog velesajma i nekim vrhunskim djelima modernističke ali i vernakularne arhitekture koja se tamo nalaze. Pop-up izložba, pak, omogućuje uvid u neka arhitektonska djela koja su se nekoć tamo nalazila ili pak manje vidljive detalje postojećih objekata. Šetnja završava posjetom izložbi posvećenoj Većeslavu Holjevcu, zagrebačkom gradonačelniku koji je najzaslužniji za izgradnju Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba.

Izvor: www.czk-novi-zagreb.hr, Kulturauzagrebu.hr