Zagrebačka premijera Pelikana

U utorak, 29. kolovoza u 20 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac održat će se zagrebačka premijera nagrađivanog debitantskog igranog filma Filipa Herakovića – humorne drame Pelikan.

Film je prikazan na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na beogradskom Festivalu autorskog filma dobio je nagradu Najhrabriji film Balkana.

Riječ je o originalnoj egzistencijalističkoj komediji, koja svojim humorom podsjeća na filmove Yorgosa Lanthimosa i grčkog čudnog vala.

Josip je nogometaš koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno narušava karijeru. Između terapija s egocentričnim fizioterapeutom te posjeta uskoro bivše djevojke i nekadašnjeg najboljeg prijatelja, postaje mu jasno da mora iznova pronaći sebe. Da bi bio sretan sa sobom kakav jest, najprije mora izaći iz vlastite kože. Kada slučajno otkrije prodajnu konferenciju u toplicama, gdje ga greškom zamjene za Branimira, prodajnog predstavnika koji se nije pojavio, Josip pristaje na ulogu. Prihvaća svoj novi identitet i istražuje život iz nove perspektive.

Uloge: Edi Ćelić, Tanja Smoje, Valentina Lončarić, Nina Sabo, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj, Goran Koši, Ivan Glowatzky, Marko Petrić, Dražen Šivak, Peđa Gvozdić, Ana Marija Veselčić, Vanja Gvozdić, Antonio Scarpa, Biljana Lovre.

Izvor: www.ljepotu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. kolovoza 2023.