Zagrebačka premijera dokumentarca o Alidi Valli u Talijanskom institutu za kulturu

U srjedu, 15. prosinca 2021. u 19 sati, u Talijanskom institutu za kulturu Zagreb održat će se svečana zagrebačka premijera nagrađivanog dokumentarnog filma Alida o slavnoj talijanskoj glumici Alidi Valli, rođenoj Puležanki, uz gostovanje redatelja Mimma Verdesca. Razgovor s redateljem vodit će novinar i filmski stručnjak Zlatko Vidačković.

Dokumentarni film Alida prikazivan je na Filmskom festivalu u Cannesu 2020., Filmskom festivalu u Rimu 2020., Bifestu 2021., ostvario je međunarodne premijere u Moskvi, Madridu, New Yorku, Ateni, Losu Angeles, ekskluzivno je predstavljen u Londonu u Garden Cinema na reviji CinemaitaliaUK, a u hrvatskoj je do sada predstavljen u Puli, Izoli i Umagu.

Valli je bila jedna od najpoznatijih i najomiljenijih glumica kina i kazališta 1900-ih. Ostvarila je uloge u filmovima najslavnijih filmskih redatelja poput Viscontija, Hitchcocka, Wellesa, Antonionija, Pasolinija, Bertoluccija, Argenta, Vadima, Chabrola i mnogih drugih, u briljantnoj karijeri dugoj 70 godina. Film Alida, kroz privatne spise, pisma i dnevnike, obiteljske filmove, važna svjedočenja i velik dio dosad neviđenog materijala donosi uvid u život i karijeru ove velike glumice jedinstvene i misteriozne osobnosti, gotovo neprobojne, savršene vanjštine ispod koje se skrivala duboka ljubav prema umjetnosti i toplina duha. Redatelj Mimmo Verdesca prvi je filmograf koji je dobio pristup Alidinoj umjetničkoj arhivi u vlasništvu njezine obitelji, i prvi redatelj koji je dobio privilegiju o njoj napraviti dokumentarni film te će upravo on u Kinu Metropolis predstaviti svoj rad.

Priču obogaćuju ekskluzivna svjedočanstva Roberta Benignija, Bernarda Bertoluccija, Charlotte Rampling, Vanesse Redgrave, Daria Argenta, Piera Tosija, Marca Tullio Giordane, Thierryja Frémauxa, Felice Laudadio, Margarethe von Trotte, Pierpaoloa i drugih velikana talijanske i međunarodne kinematografije i kazališta.