Zagrebačka filharmonija u Plavom ciklusu

Zagrebačka filharmonija u Plavom ciklusu u Lisinskom u petak, 17. studenog u 19:30 sati pod dirigentskim vodstvom Philippea Bernolda te solistima Nathalie Rozat, piccolo flauta i Yubeen Kim, flauta izvodi sljedeći program:

Claude Debussy: Poslijepodne jednog fauna, simfonijska poema

Jacques Ibert: Koncert za flautu i orkestar

Yossi Hamami: Freakollo, koncert za piccolo flautu i orkestar

Paul Dukas: Čarobnjakov učenik, simfonijska poema za orkestar

Skladba Poslijepodne jednog fauna nastala je između 1892. i 1894. godine. Inspirirana je poemom velikog francuskog pjesnika i Debussyeva prijatelja Stéphanea Mallarméa Faunovo poslijepodne. Pjesnikovu poeziju Claude Debussy je protkao i upotpunio pomalo bizarnom, ali impresivnom glazbom, profinjeno podvlačeći tok misli starog fauna dok on mašta o svojoj osvajačkoj prošlosti.

Jacques Ibert skladao je virtuozan trostavačni Koncert za flautu i orkestar manjeg sastava kao u Mozartovo vrijeme. Modernističkog je izričaja s utjecajem neobaroka, pogotovo u prvom stavku. Koncert je praizveden u Parizu 1932. godine i posvećen je virtuozu na flauti, Marcelu Mayseu.

Uzbudljivo djelo Freakollo, skladatelja Yssi Hamamija, praizvedeno je 2010. godine u Tel Avivu. Koncert je jednostavačan, virtuozan, sa čujnom bliskoistočnom melodikom.

Remek-djelo Paula Dukasa simfonijska je poema Čarobnjakov učenik, skladana 1897. godine prema poemi Johanna Wolfganga von Goethea. Ovo kasnoromantično, programsko djelo skladano za veliki orkestar nosi podnaslov Scherzo. Skladba je svjetsku slavu stekla je 1940. godine kao dio planetarno popularnog Disneyevog animiranog filma Fantazija.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. listopada 2023.