Zagrebačka filharmonija u Crvenom ciklusu

U petak, 8. prosinca u 19:30 sati u Velikoj dvorani Lisinski u sklopu Crvenog ciklusa Zagrebačka filharmonija uz dirigenta Hansa Grafa i Martinu Filjak na klaviru, izvodi program:

Sergej Rahmanjinov: Stijena, op. 7, simfonijska poema

Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu, op.18

Maurice Ravel: Daphnis i Chloé, 1. i 2. suita 

Simfonijska poema Stijena, inspirirana stihovima M. Ljermontova, nastala je 1893. godine. Mladi Rahmanjinov izveo ju je na klaviru tada već starom Čajkovskom koji je bio ugodno iznenađen umijećem mladoga skladatelja. Umro je prije nego ju je uspio čuti orkestriranu, a Rahmanjinov ju je kasnije posvetio Nikolaju Rimski-Korsakovu. Stijena iznosi autorovo viđenje života, njegove prolaznosti, uspona i padova.

Njegov Koncert za klavir jedan je od najpopularnijih i pijanistički najzahtjevnijih koncerata, pjevan, melodiozan, na trenutke ritmički zanimljiv. Skladan u klasičnoj koncertnoj, trostavačnoj formi, divne, romantične i zanimljive melodike. Od praizvedbe 1901. do današnjih dana ovaj koncert glazbena je poslastica kako za solista i orkestar, tako i za slušatelje.

Maurice Ravel bio je izvrstan poznavatelj orkestralne instrumentacije. Bio je toliko genijalan u instrumentaciji da su Slike s izložbe Musorgskoga postale poznate tek nakon što ih je Ravel instrumentirao. Njegova je značajka fluidan impresionizam, a Daphnis i Chloé, djelo nastalo 1909. godine, inspirirano starogrčkim mitom ljubavne tematike, simfonijski je homogen balet. Suite koje ćemo čuti izbor su najzanimljivijh dijelova baleta, skladno se nadovezuju jedan na drugi, a zvuče kao višestavačne simfonije. Smatraju se jednima od najljepših impresionističkih skladbi u povijesti glazbe.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. prosinca 2023.