Zagrebačka filharmonija u Crvenom ciklusu

U petak, 5. travnja u 19:30 sati u Velikoj dvorani Lisinskog održava se koncert Zagrebačke filharmonije u sklopu Crvenog ciklusa. Zagrebačkom filharmonijom ravnat će mo. Gabriel Bebeşelea (1987.), rumunjski dirigent, dobitnik prvih nagrada na dirigentskim natjecanjima Lovro von Matačić (Zagreb 2015.) i Jeunesses Musicales (Bukurešt 2011.). Kao solisti nastupit će solopuhači Zagrebačke filharmonije – Dani Bošnjak na flauti i Zoltan Hornyanszky na oboi.

Program:

György Ligeti: Rumunjski koncert za simfonijski orkestar

György Ligeti: Koncert za flautu, obou i orkestar

György Ligeti: Simfonijska poema za 100 metronoma (u pauzi koncerta)

Ludwig van Beethoven: Simfonija br. 8 u F-duru, op. 93

Rumunjski koncert za simfonijski orkestar mađarskoga skladatelja Györgyja Ligetija su četiri karakterom oprečna stavka nadahnuta drevnim, prastarim narodnim napjevima transsilvanijskog gorja. U duši i sjećanju vrijednog majstora Ligetija, marljivog sakupljača narodnog glazbenog blaga, ostali su odjeci melodija iz djetinjstva koje je sjajno orkestrirao 1951. godine.

U vrijeme skladanja Koncerta za flautu, obou i orkestar György Ligeti nalazi se u razdoblju iznalaženja novih umjetničkih rješenja – on odstranjuje intervale, njegova pozornost usmjerena je na ritam, šumove i glazbeno prepletanje. Godine 1972., kad je djelo skladano, bilo je pravi novitet suvremene orkestralne glazbe, pogotovo zbog karakteristične metode koju sam Ligeti naziva „mikropolifonija“.

Osmu simfoniju L. van Beethovena moglo bi se nazvati efektnim i virtuoznim slavljenjem života. Sam skladatelj, isprva shrvan spoznajom o vlastitoj nagluhosti, hrabro i veličanstveno okreće novi list – sklada svoju najvedriju simfoniju – invencioznu, duhovitu, očaravajuće zaigranu. Beethoven se doslovno vrlo znakovito šali, poigrava formom simfonije, osobito u drugom stavku koji ima pomalo parodistički efekt.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. ožujka 2024.