Začarani ekran

Novi ciklus Kinoteke Zimske priče: Začarani ekran nakon Vještica Benjamina Christensena, nastavlja se Faustom, fantastičnim spektaklom Friedricha Wilhelma Murnaua, inspiriranim njemačkom narodnom predajom i Goetheovom dramom o alkemičaru koji prodaje dušu vragu ne bi li svoj grad spasio od pošasti kuge.

Nastavlja se sa Zanosom, kultnim filmom redatelja Ivána Zuluete, koji se ubraja među klasike španjolske movide. Ova priča o vampirskoj privlačnosti kamere i velikog ekrana jedan je od omiljenih filmova Pedra Almodóvara, koji je uvelike utjecao i na njegovu estetiku. U Kinoteci se prikazuje restaurirana verzija filma.

Na Zuluetinu priču o celuloidnim vampirima nastavlja se Drakula Brama Stokera, melankolični, erotični košmar Francisa Forda Coppole, koji je književno rođenje najpoznatijeg svjetskog krvopije doveo u vezu s rođenjem kinematografa. Predvođena ikoničkim nastupom Garyja Oldmana u jednoj od svojih najboljih uloga te impresivnim kostimima Eiko Ishioka, ova fantazmagorična horor-romansa možda je i posljednji veliki film u iznimnom Coppolinu opusu. U Kinoteci se prikazuje zasad posljednja 4K restauracija.

Tjedan zaključuje Stilistica Oliviera Assayasa, psihološko-egzistencijalistička drama o mladoj Amerikanki koja se upušta u neobičnu igru mačke i miša s anonimnim pošiljateljem poruka na mobitelu. Je li riječ o ljubavniku njezine šefice ili duhu njezina preminulog brata saznat će se u ovom intrigantnom antonionijevskom trileru, koji postavlja pitanje – možemo li tehnologiju koristiti za nadilaženje materijalne stvarnosti.

Raspored programa na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. prosinca 2023.