Young SPOTs

14. 6. 2024.

Galerija Spot i Ured za fotografiju (Čanićeva 6) otvaraju drugu izložbu u sklopu nove programske linije Young SPOTs posvećene mladim autorima i autoricama. Otvorenje izložbe Zauvijek umjetnice Sare Grgurić održat će se u ponedjeljak, 17. lipnja s početkom u 19 sati, a prilikom otvorenja zakazano je vodstvo i razgovor s autoricom. Izložba ostaje otvorena do srijede, 26. lipnja.

“Pokušavam se pomiriti s prolaznošću vremena. Netaknuti prostori mojeg djetinjstva fizički su dokaz istinitosti mojih sjećanja. Bliži se trenutak kada će se prostori početi mijenjati, sjećanja na ljude održavana kroz predmete blijediti, a ono što me oblikovalo nestati.” (Sara Grgurić)

„…Bakina torta, dim cigarete, preparirane ptice ili pak gobleni na zidovima dio su mreže sjećanja umjetnice Sare Grgurić koja serijom fotografija Zauvijek propituje načine na koji određena mjesta oblikuju naš identitet. (…) Izložba Zauvijek spaja fotografije i autentične predmete iz snimljenih prostora, a pritom progovara o nevidljivim odnosima koje gradimo tijekom čitavog života. (…) Vizualni prizori Sare Grgurić uspješno potiču mirisne asocijacije promatrača koji, uvučeni u osobnu priču umjetnice, stječu dojam kao da su dio obitelji okupljene oko stola zatrpanog domaćim specijalitetima. U takvim druženjima postaje nevažno je li (…) torta mogla biti bolje ukrašena, jer su upravo svakodnevni i nesavršeni prizori prozor u prošle trenutke koje samo rijetki uspiju prepoznati na vrijeme. Stoga prkosite zaboravu fotografirajući bake, djedove, majke, očeve, sestre, braću i sve one bez kojih danas ne biste bili ono što jeste. Jednog će vam dana biti drago da ste to učinili – na vrijeme.“ (Tena Starčević)

Izvor: www.croatian-photography.com, Kulturauzagrebu.hr