Virtualna izložba Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara

U Muzeju Mimara postavljena je nova virtualna izložba Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara koja predstavlja devet reprezentativnih predmeta iz Zbirke tekstila i sagova datiranih u 19. stoljeće. Izložbu je moguće razgledati na web-stranici Muzeja Mimara do kraja 2021. godine.

Osnovna misija Muzeja – čuvanje i obrada kulturne baštine, trajni je zadatak djelovanja i obveza prema jedinstvenoj vrijednosti umjetničke zbirke, kao i prema društvenoj zajednici. Muzej želi izlaganjem svojih umjetničkih predmeta i dalje oplemenjivati život ljudi, ovom prigodom, virtalnih posjetitelja. Bogatstvo zbirki Muzeja neprekidno nudi nove izazove proučavanja i obrade kustosima koji aktivno rade na oblikovanju izložbenog sadržaja.

Kustos izložbe Krešimir Juraga ističe zanimljivost izloženih predmeta: „Dio Zbirke tekstila i sagova Muzeja Mimara čine sagovi i predmeti nastali tehnikom uzlanja čiji su autori pripadnici turkmenskog naroda, zbog čega se u literaturi oni označavaju kao turkmenski sagovi. Ovi predmeti nastali su u Turkestanu, području središnje Azije na kojem se ovaj, nekada nomadski narod, tijekom povijesti nastanio.“