Virtualna izložba Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama

Muzej Mimara otvorio je novu virtualnu izložbu pod nazivom Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama.

Izložba će gledatelje upoznati s bogatom poviješću stvaranja muzeja, ličnošću donatora Ante Topića Mimare te sa bogatstvom fundusa i odjela Muzeja Mimara, a posvećena je 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je, kako velikom donatoru Anti Topiću Mimari i njegovu plemenitu životnom cilju tako i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja i koja su, nesumnjivo, potvrdila donatorovu viziju. Fundusom i brojnim vidovima muzejske aktivnosti Muzej je, naime, jasno pozicioniran kao jedno od najznačajnijih znanstveno-edukativnih središta te je ujedno nezaobilazna točka isklične kakvoće u uklapanju Zagreba i Hrvatske u gustu mrežu kulturnih svjetskih središta. Time je dobio ulogu živoga poticajnog žarišta čija se postignuća, sasvim logično, odražavaju na cjelokupni život grada i osnažuju percepciju europskoga i svjetskog značenja Hrvatske.

Središnji dio izložbe predstavlja odabir od 75 znanstveno obrađenih djela iz raznorodnog fundusa Muzeja koji nedvojbeno potvrđuje njegovu jedinstvenu vrijednost i značenje. Arhivski materijal, tiskovine i fotografije koje prate izložbu, daju presjek njegove djelatnosti, potvrđujući veličinu i plemenitost vizije koja je vodila donatora i koja se jasno ostvarivala tijekom više od tri protekla desetljeća od otvorenja Muzeja.

Katalog izložbe Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama nagrađen je posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva za realizirani izdavački projekt u 2017. godini.