6. Bijenale slikarstva

Od četvrtka, 21. listopada do nedjelje, 5. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika – popularnom Meštrovićevom paviljonu, održava se šesto izdanje Bijenala slikarstva i gostujuće izložbe irskih umjetnika Dubliners.

Bijenale predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu – od najstarijih, članova HAZU, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.
6. Bijenale slikarstva bilježi i niz noviteta te novih suradnji.

Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada. 2021., u okviru 6. Bijenala slikarstva, u galeriji Bačva, predstavlja se dublinska slikarska scena,  izložba Dubliners, prema koncepciji Marka Cullena i Gavina Murthya (Pallas Project Studios). Na izložbi se predstavlja 20-ak irskih slikara.

6. Bijenale slikarstva uvodi velike novitete u predstavljanju umjetnika koji se izražavaju u mediju murala. Prepoznavši sve veći značaj i kvalitetu ostvarenih murala, ove godine uvedeno je predstavljanje i ovog formata slikarskog izražavanja u službenu konkurenciju Bijenala, a za tu priliku premijerno svoja vrata otvorit će Pop up galerija Ispod (podzemna) – ekstenzija izložbenog prostora Meštrovićevog paviljona.

Prepoznavši potrebu za predstavljanjem i zastupanjem što šireg presjeka likovnog umjetničkog istraživanja i djelovanja umjetnika u mediju slikarstva, ove godine Bijenale izlazi iz okvira Meštrovićevog paviljona, a dio programa izvodi se na čak 10 dodatnih lokacija u bližoj okolici  te u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim institucijama. Unutar glavne selekcije te dodatnih izložbenih programa bit će predstavljeno preko 100 hrvatskih i irskih umjetnika.