Velika retrospektiva Zhanga Yimoua u Tuškancu

Od ponedjeljka, 4. do nedjelje, 10. travnja 2022. kino Tuškanac nastavlja s velikom retrospektivom Zhanga Yimoua vodećeg autora tzv. pete generacije kineske kinematografije.

U ponedjeljak se može pogledati povijesnu melodramu Ju Dou (1990) – jedan od vrhunaca Zhangova opusa koji je naišao na odličan prijem, no bio zabranjen za prikazivanje u Kini. Riječ je o drugom dijelu triptiha o mladim djevojkama koje udajom ulaze u obitelji više klase, gdje se susreću s raznim problemima. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku kao prvi kineski film u povijesti te nagrade. 

U nastavku večeri slijedi Šangajska trijada (1995), adaptacija romana koji se bavio šangajskim kriminalnim podzemljem 1930-ih. Bio je to posljednji film koji je Zhang Yimou 1990-ih snimio sa svojom muzom i ljubavnicom Gong Li. U vrijeme premijere zapadnjačka kritika je film zasluženo primila sa superlativima jer je riječ o jednom od vrhunaca njegova opusa. Film je u Cannesu dobio Tehničku veliku nagradu za svoju doista impresivnu fotografiju. 

(Pseudo)povijesni spektakl Heroj (2002) prikazuje se u utorak. Ovo vizualno impresivno djelo radi na meditativno-metafizičkom produbljivanju tradicionalnog kineskog trivijalnog žanra borilačkog filma. Pritom se oslanja i na, vjerojatno Kurosawinim Rashomonom nadahnutu, složenost pripovjednih perspektiva. U vrijeme snimanja bio je to najskuplji kineski film svih vremena, uvelike i zato jer režim nije imao razloga štedjeti na ideološki mu naklonjenom projektu.

Na programu u srijedu je Crvena raž (1988), Zhangov redateljski debi s kojim je osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Film je značajan i kao prva uloga uskoro velike zvijezde kineske, ali i svjetske kinematografije, Gong Li, koja je smjesta postala Zhangova muza i s njim snimila još devet naslova. Riječ je o prvom filmu ranije spomenute redateljeve neformalne trilogije čije se radnje zbivaju u ruralnim ambijentima u prošlosti.

Slijedi jedan od Zhangovih intimističkijih filmova Usamljeno putovanje od tisuću kilometara (2005). Glavnu ulogu u ovoj kinesko-japanskoj koprodukciji odigrao je Ken Takakura, čiji je veliki poklonik Zhang bio više od trideset godina. Iako je film cijenjen na dalekoistočnom području, relativno je slabo poznat na zapadu. Ovo je stoga dobra prilika za upoznavanje s ovim manje poznatim dijelom Zhangova opusa.

Četvrtak donosi pseudopovijesni borilački epski spektakl Kuća letećih bodeža (2004), drugi dio diptiha započetog Herojem. Osim ingeniozno koreografiranih i režiranih borilačkih sekvenci, film nudi i zanimljive motive rodne transgresije, a slavi se i individualna ljubav utemeljena na međusobnom slobodnom izboru zaljubljenika. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je dobio 20-minutne stojeće ovacije. 

U petak prikazujemo Qiu Ju ide na sud (1992), prvi od Zhangovih društveno angažiranih filmova s elementima komedije. U vrijeme nastanka film je doživljavan kao otklon od njegove dotadašnje poetike i tematskih preokupacija. Smješten je u kinesku provinciju u suvremeno doba, a mnoge scene odišu dokumentarizmom. Film je na venecijanskoj Mostri nagrađen Zlatnim lavom za najbolji film, a Gong Li je dobila čak dvije nagrade za najbolju glumicu. 

Iste večeri će biti prikazan i Povratak kući (2014) u kojem se redatelj još jednom prihvatio teme koja mu je bliska – patnje tzv. običnih ljudi u doba Kulturne revolucije što je i sam osobno proživio. Ponovo se odlučio taj kontekst predočiti kroz ljubavnu i obiteljsku priču, a radi se o izrazito emotivnom djelu koje je, bez patetike, duboko potresno u prikazu poznate teme strašnog utjecaja velikih povijesnih zbivanja (i ideologije) na pojedince i obitelji. Film je međunarodnu premijeru imao u Cannesu. 

U subotu se prikazuje povijesna ratna drama Cvijeće rata (2011), prva Zhangova produkcija s američkim glumcem (Christian Bale) u glavnoj ulozi i u znatnoj mjeri snimljena na engleskom jeziku. Film govori o masakru nad lokalnim stanovništvom u Nanjingu od strane Japanske carske armije koja je počinila jedan od najvećih ratnih zločina 20. stoljeća. Riječ je o fascinantno izvedenom visokobudžetnom spektaklu koji je tada bio najskuplji kineski film svih vremena. 

Retrospektiva završava u nedjelju dramom Put do kuće (1999). U jednom od svojih najemotivnijih i najdirljivijih filmova Zhang Yimou je optimalno spojio izniman vizualni stil i nostalgičnu ljubavnu priču. Film je na Berlinaleu osvojio Veliku nagradu žirija – Srebrnog medvjeda i nagradu ekumenskog žirija. Sudjelovao je i na Sundance festivalu gdje se okitio nagradom publike, a to su samo najistaknutija od mnoštva priznanja koje je film zasluženo dobio. 

Za sam kraj prikazuje se raskošna produkcija – Kletva zlatnog cvijeta (2006), dotad najskuplja kineska produkcija čiji je izgrađen filmski set do danas ostao najveći u povijesti kineske kinematografije. Za Zhanga Yimoua bio je to povratak spektakularnim, raskošno produciranim i dizajniranim borilačkim filmovima i povratak suradnji s glumicom Gong Li s kojom nije surađivao jedanaest godina. 

Osim redovnog programa, u četvrtak će Tuškanac ugostiti projekciju u sklopu programa Aktualnost Fassbindera u organizaciji udruge Bacači sjenki, a bit će prikazan film Strah jesti dušu (1974) Rainera Wernera Fassbindera