Večer tri baleta

U petak, 16. lipnja 2023. kao još jednu od svojih premijera zagrebački će Balet u jednoj večeri prikazati tri kraća suvremena baletna djela (Triple Bill) renomiranih europskih koreografa mlađe generacije – Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippea Kratza.

Tri koreografa različitih plesnih poetika u svojim će novim baletnim djelima prikazati distingvirane puteve plesnoga istraživanja, pronalazeći veze i dodirne točke između klasičnoga i suvremenoga plesnog izričaja, spajajući različite stilove i tehnike, sudarajući ih međusobno ili presijecajući, stvarajući vizije bez granica ili definicija. Plesači zagrebačkoga Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali kako suvereno vladaju i suvremenim pokretom, iako će i ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima, biti nov i drugačiji izazov za njih.

Sva tri koreografa, koji će se prvi put predstaviti zagrebačkoj publici, dobitnici su mnogih značajnih strukovnih međunarodnih nagrada i priznanja. Francesco Nappa, međunarodno je poznat talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik koji u svojemu umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu. Massimiliano Volpini, poznati je talijanski plesač i koreograf, koji je od 1995. kreirao stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima. Philippe Kratz, nagrađivani je njemački koreograf, u novije vrijeme zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu.

Izvor:www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 1. svibnja 2023.