V.B.Z.-ov ciklus

U sklopu V.B.Z.-ova ciklusa promocija Čitajmo domaće autore, slijedi druženje uz autora Gorana Gerovca koji će, uz novinare i urednike Dražena Klarića, Alena Galovića i Dragu Glamuzinu, govoriti o svojem romanu Satanaelovo evanđelje. Događanje će se održati u utorak, 28. studenoga u 19 sati u Klubu Spunk, a ulaz je slobodan.

U malom hrvatskom gradu ubijen je svećenik. Čini se da je povod za ubojstvo osveta, no ono je izvedeno na ritualan način, a vrlo brzo otkriva se i glavni osumnjičeni. Međutim, istraga koju roman prati kroz prva 24 sata otkriva brojne, teško povezive detalje koji dovode u pitanje ono što se u prvi mah činilo očiglednim.

Novi roman Gorana Gerovca mračni je filozofsko-sociološki krimić koji donosi precizan presjek hrvatskog društva. Slika, nažalost, nije nimalo lijepa. Gerovac vrlo uvjerljivo pokazuje krhkost društvenih struktura, te je zapravo pravo pitanje koje roman postavlja – ima li uopće nevinih ako se masovno kolaborira s korumpiranim sustavom ili se na njega šutke pristaje.

Ciklus se nastavlja sljedeći tjedan događanjima u Kinoteka baru, gdje će se u četvrtak, 30. studenoga u 19 sati predstaviti novi roman Ivice Ivaniševića Otmica Razreda za književnost, potom u utorak, 5. prosinca u 19 sati autora pobjedničkog romana Tvornica Hrvata Nebojšu Lujanovića te novu zbirku poezije Ponoćni glagoli Marka Pogačara u srijedu, 6. prosinca u 19 sati. A za kraj ciklusa u 2023. godini Ivica Prtenjača predstavit će najnoviji roman Albert u četvrtak, 7. prosinca u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Izvor: www.vbz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 24. studenoga 2023.