Utjecaj društvenih mreža

Otvorenje izložbe Social media is ruining my life / Društvene mreže mi uništavaju život autorice Marlen Ban održat će u petak, 5. svibnja u Kiosku (istočni ulaz/izlaz Studentskog centra) u 19 sati. Performativni dio izložbe odnosno izvedba rada počinje u 12 sati istoga dana i traje do otvorenja. Izložba je otvorena do 31. svibnja, a gleda se izvana kroz staklene površine Kioska.

Svakodnevno se suočavamo s kolosalnom količinom bitnih i nebitnih podataka i informacija, čiji smo istodobno i proizvođači. Društvene su mreže postale sastavni dio naših života, no jesmo li svjesni njihova utjecaja i funkcija dok dijelimo našu uglađenu intimu? Kome su sve dostupni naši osobni podaci i jesmo li i u stvarnom životu bar upola prisutni koliko u onome virtualnom? Marlen Ban priziva aktivnu ulogu umjetnosti i umjetnika kao individue koja promišlja i osvještava društvena pitanja. Preispituje koncept lijene umjetnosti Mladena Stilinovića, povlačeći usporedbe s američkim duom Mars Argo, koji je svojim djelovanjem pridonio uspostavi suvremene konceptualne umjetnosti na internetu.

Marlen Ban (1999.) studentica je Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Kroz umjetničku praksu proučava društvene i osobne odnose te vlastita stanja i strahove. Sudjelovala je na kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj.

Izvor: www.sczg.unizg.hrKulturauzagrebu.hr, 3. svibnja 2023.