Urotnici u ZKM-u

U ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 21 sat u Zagrebačkom kazalištu mladih, Dvorana Istra, a u sklopu Festivala svjetske književnosti, prikazat će se predstava Urotnici autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastala po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica. Redatelj predstave je Boris Liješević, tekst izvode glumci iz kultnog beogradskog kazališta Atelje 212 – Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, a partneri događanja su Udruženje KROKODIL, My Balkans i Terre Solidare.

Što se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica nastala je ova uzbudljiva mješavina glasova, jezična i umjetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da iako smo se danas zatekli podijeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u seobi, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko desetljeća proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom se zlu govori u Urotnicima, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mjesto jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad prije.

Izvor: www.magazin.fraktura.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. kolovoza 2023.