Umjetničke intervencije Okolo po Zagrebu

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, do srijede, 30. kolovoza održava se projekt posvećen umjetnosti u javnom prostoru i umjetničkom istraživanju Zagreba – Umjetničke intervencije Okolo po Zagrebu #6. Riječ je o nizu privremenih, neinvazivnih prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija domaćih i međunarodnih kreativaca koji oživljavaju gradske prostore te pozivaju na umjetnički obilazak i razgledavanje. Ove godine sudjeluju Ida Blažičko, Damir Begović, Ivana Mrčela, Jelena Malenica, Pavao Kuharić, Isaac Cordal, Nas dve i Ememem.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada, Okolo ove se godine zakazuje po šesti puta. Popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem.

Španjolski umjetnik poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda “umjetnost zacjeljivanja ulica” pokazat će Ememem, street art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta. Cordalova Pomrčina cementa može se pronaći na čak osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube. Ememem će svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila Valovi, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju Narodni grafiti Ponjava i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnika ulica i trgova – golubova – ali onako kako ih Točno u podne vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj Beskrajnog ljeta.

Nas dve posvećuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebačkoj fotografkinji specifične autorske poetike, Slavki Pavić. Foto dnevnici Slavke Pavić listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza, kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u Kružni tok, s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

Intervencije se može pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija te Fotokluba Zagreb.

Detaljan program: www.facebook.com/okolozagreb.

Izvor: www.turistickeprice.hr, Kulturauzagrebu.hr, 22. kolovoza 2023.