TV premijera filma ”Dnevnik Diane Budisavljević”

Film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević svoju će televizijsku premijeru imati 22. travnja 2020. u 20:05 sati na prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT 1), na dan kada se obilježava sjećanje na proboj posljednje grupe zatočenika logora Jasenovac, ujedno i dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog ustaškog logora.

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan lani na Pulskom filmskom festivalu gdje je nakon osmominutnog pljeska publike osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju – Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Filmu je dosad dodijeljeno ukupno 15 nagrada, a ističu se nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu te nagrada za najbolji dugometražni igrani film na Festivalu židovskog filma u Jeruzalemu. Posebno su značajne i dvije nagrade publike – ona iz Pule te nagrada koju su beogradski gledatelji filmu dodijelili na festivalu Slobodna zona jer obje svjedoče o srdačnim reakcijama gledatelja.

O filmu:

Dnevnik Diane Budisavljević igrano je dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja Drugog svjetskog rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.