Tuškanac u gostima

Tijekom obnove zgrade kino Tuškanac svoje će programe provoditi pod inicijativom Tuškanac u gostima, a već od subote, 7. listopada, u Centru za kulturu i informacije Maksimir počinje ciklus najgledanijih filmova u Tuškancu naziva Filmovi koje volite.

Budući da do kraja obnove Kino privremeno zatvara svoja vrata za posjetitelje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja Kinom Tuškanac već gotovo dva desetljeća, skrbeći o kontinuitetu svoje misije širenja filmske kulture i odanosti gledateljima, nastojat će dobrim filmskim pričama ovog kina posjetiti većinu zagrebačkih kvartova.

U prostoru Centra za kulturu i informacije Maksimir u subotu, 7. listopada bit će prikazana poetična egzistencijalna drama Krzysztofa Kieślowskog Tri boje: Plavo (1993) koja je, uz druga dva dijela etički potkovane trilogije, autora vinula do statusa jednog od najznačajnijih europskih redatelja. Sljedeće subote, 14. listopada na rasporedu je Wendersovo onirično i osobno djelo Nebo nad Berlinom (1987) koje je netipičnom ljubavnom pričom pridonijelo redateljevu statusu intelektualne ikone moderne europske kinematografije. Po mnogima najeksperimentalnije i najzahtjevnije Bergmanovo djelo Persona (1966) prikazat će se u nedjelju, 15. listopada, imponirajući dojmljivom ugođajnošću te primjereno produhovljenim glumačkim interpretacijama Bibi Andersson i Liv Ullmann.

U dvorani Kina Forum na rasporedu je u utorak, 10. listopada Lynchova psihološka noirovska drama plemenite infantilnosti i dijaboličnosti Plavi baršun (1986) u kojoj se redatelj odvažio baviti motivom sadomazohizma, dok će humorna drama Woodyja Allena Manhattan (1979), koja nudi dojmljiv prikaz kriza identiteta i seksualnih neuroza suvremenih Njujorčana, biti prikazana dvije večeri kasnije – u četvrtak, 12. listopada.

U najavi je programa Tuškanac u gostima i retrospektiva filmova Vatroslava Mimice, kao i brojni drugi filmski naslovi. O filmovima, ciklusima, kao i kinima domaćinima, gledatelji će biti obaviješteni putem mrežnih stranica i društvenih mreža Kina.

Godinama njegujući dominantno kinotečni i art program, velikim dijelom usmjeren na ostvarenja priznatih autora koja više nije moguće vidjeti na velikom platnu, a kojima se filmski entuzijasti rado vraćaju, Kino Tuškanac i u izmijenjenim okolnostima nastavlja djelovati u istom stilu.

Tako će u predstojećem razdoblju Kino Tuškanac svoju priznatu estetiku dovesti u kvartove publike, a na tuškanačkom će se brežuljku, nakon obnove i modernizacije infrastrukture, neometano nastaviti očuvanje tradicije mjesta gdje počinje dobra filmska priča.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 6. listopada 2023.