Tuškanac – raspored filmskih projekcija od 17. do 23. srpnja

U narednom tjednu na programu kina Tuškanac nastavlja se ciklus Filmova ceste:

utorak, 18. srpnja u 21 sat – Bergmanov film Sedmi pečat prati viteza koji na putu kroz srednjovjekovnu Švedsku preispituje vlastitu vjeru te pokušava pronaći Boga i smisao postojanja. Film je poznat po scenama u kojima vitez igra šah protiv Smrti kako bi produžio vlastiti život. Kao čovjek uzdrmane vjere, koju dodatno potkopavaju zbivanja u okolini i prijateljev cinizam, vitez Antonius shvatit će svu ispraznost ljudskog života te poželjeti prije smrti učiniti plemenito i nesebično djelo.

srijeda, 19. srpnja u 21 sat – egzistencijalistička drama Profesija: reporter prati cijenjenog TV novinara Davida Lockea koji, želeći izvještavati o gerilskim borbama radikalnih pobunjenika protiv diktature u neimenovanoj državi sjeverne Afrike, uspije se probiti kroz Saharu i dočepati izoliranog pustinjskog hotela, gdje nepromišljeno preuzima identitet trgovca oružjem po imenu Robertson (koji je umro u susjednoj hotelskoj sobi), a zatim putuje u London.

četvrtak, 20. srpnja u 21 sat – romantična komedija Putovanje za dvoje prati arhitekta Marka Wallacea i njegovu suprugu Joan koji odluče otputovati u Francusku – ne samo da bi se sastali s Markovim imućnim klijentom, nego i da bi pokušali prevladati krizu u koju je nakon 12 godina zapao njihov brak. Naime, nekadašnji flert u međuvremenu je zamijenila banalna svakodnevica, a iako bi oboje željeli rasplamsati stari žar, razdvajanju dodatno prijeti obostrana nevjera.

petak, 21. srpnja u 21 sat – Vikend je film nihilističke destrukcije, a prati buržujski bračni par Rolanda i Corinne Durand. On ima ljubavnicu, a ona ljubavnika te oboje namjeravaju ubiti onog drugog. Krenuvši prema kući Corinneinih roditelja kako bi prisvojili životno osiguranje njezina umirućeg oca, čak spremni i da ga ubiju, put se pretvara u pitoreskni kaos koji ih naposljetku odvodi do pripadnika terorističke ultralijeve organizacije, koji ih zarobe.

subota, 22. srpnja u 21 sat – filmom pikarskog zapleta Goli u sedlu dominiraju hipiji i bajkeri Wyatt i Billy, momci neobuzdana duha koji klizeći cestama američkog jugozapada naiđu na komunu hipija i jednu meksičku obitelj. Iako ih dočekaju gostoljubivo, Wyatt i Billy nastavljaju pustolovinu želeći stići do New Orleansa. No, kad u Teksasu budu uhićeni jer odjećom i motociklima vrijeđaju osjećaje lokalnog stanovništva, dvojica prijatelja dospjet će u zatvor. Odande će ih izvući alkoholizirani odvjetnik, koji im se odluči pridružiti na odiseji.

nedjelja, 23. srpnja u 21 sat – romantična drama Putovanje u Italiju tematizira raskol odnosa između Katherine i Alexa, koji iz Velike Britanije stižu u Italiju s ciljem prikupljanja dokumentacije vezane uz nasljeđivanje vile u blizini Napulja. Dok Alex flertuje s poznanicom koja je stigla u vilu, Katherine posjećuje muzej u Pompejima gdje su izloženi mumificirani ostaci ljudi stradalih u erupciji vulkana, što će u njoj izazvati promjenu zbog koje će ljubavna patnja dobiti drugu dimenziju.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. srpnja 2023.