Trilogija Qatsi

Tuškanac u gostima donosi jedan od najistaknutijih primjera eksperimentalnog filma u suvremenoj kinematografiji – bezvremensku Trilogiju Qatsi iza koje stoji američki redatelj Godfrey Reggio.

Nazivi triju sastavnih remek-djela potječu iz jezika Hopi, istoimenog autohtonog indijanskog plemena nastanjenog na teritoriju Sjeverne Amerike. Qatsi znači život, a prefiksi sugeriraju odnose koji se u filmu istražuju:

Koyaanisqatsi ili Život izvan ravnoteže je filmski kamen temeljac bavljenja ekologijom, a suprotstavlja urbani život i tehnologiju te prirodni okoliš;

Powaqqatsi ili Život u tranziciji fokusira se na konflikt u zemljama Trećeg svijeta, na sukob između tradicionalnog načina života i modernizacije;

Naqoyqatsi ili Život kao rat istražuje utjecaj tehnologije na suvremeno društvo, naglašavajući fenomene kao što su globalizacija, konzumerizam, virtualna stvarnost i digitalna revolucija.

Kroz impresivne vizualne prikaze, minimalnu uporabu dijaloga i hipnotizirajuću glazbu Philipa Glassa, trilogija Qatsi potiče gledatelje na introspekciju i razmišljanje o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja u 21. stoljeću.

Filmovi iz ovog ciklusa prikazivat će se u MM Centru (Studentski centar, Savska cesta 25).

RASPORED PROJEKCIJA:

▪ petak, 26. travnja u 20 sati, Koyaanisqatsi (1982)

▪ subota, 27. travnja u 20 sati, Powaqqatsi (1988)

▪ nedjelja, 28. travnja u 20 sati, Naqoyqatsi (2002)

Prije projekcije filma Koyaanisqatsi, 26. travnja, renomirani redatelj Dan Oki održat će uvodnu riječ o filmovima Trilogije Qatsi.

———-

Detaljan raspored projekcija na poveznici: http://kinotuskanac.hr/schedules

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. travnja 2024.