Tri samostalne izložbe

U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika otvaraju se tri samostalne izložbe u četvrtak, 7. ožujka u galeriji Prsten Doma Hdlu / Meštrovićevog paviljona s početkom u 19 sati. To su: Ana Ratković Sobota: Trag boje, Iva Korenčić: A Rogue Phi te Monika Cvitanović i Ana Vivoda: Vrijeme krpanja.

Ciklus radova pod nazivom Trag boje obuhvaća 4 rada većih dimenzija (135 x 90 cm) i dvanaest radova manjih dimenzija (68 x 42 cm). Radovi su nastali upotrebom lokalnih i egzotičnih biljaka, samljevenih u prah i fiksiranih na svilu kuhanjem na pari. Prah aronije, kora šipka, kora breze, indijski broć, kampeče drvo, cvijet plavog graha, cvijet hibiskusa, indigo, žuti i crveni luk korišteni su u stvaranju jednostavnih kompozicija. Prikazi pejzaža Anina su dugotrajna inspiracija koja se proteže cijelim stvaralačkim opusom, no u ovom ciklusu ostaje jedino potpuno reducirana verzija „energetskih pejzaža”, sabijena energija prirode ukroćena unutar univerzalnih simbola. (predgovor: Sara Mikelić)

Umjetničko istraživanje i intermedijalna prostorna instalacija A Rogue Phi vizualna je kakofonija materijala koji nastaju kao posljedica osobnog shvaćanja načina na koji se ličnost formira(la) te ponavljanje tih obrazaca i procesa u interakciji s materijalima, pritom propitujući teme prepoznatljivosti, integriteta, koherencije, stabilnosti i uniformiranosti. Dugotrajno istraživanje identiteta i njegove fluidnosti, graničnih poremećaja ličnosti te krajnosti i intenziteta emocionalnih stanja kroz razne tehnike rada s tekstilom rezultiralo je konceptualnom i materijalnom bazom – kolažiranom tkaninom koja predstavlja kompleksnost identiteta. (predgovor: Teuta Gatolin)

Serija instalacija Vrijeme krpanja propituje memoriju i potisnute emocije. Umjetnice komuniciraju neposredno svojim tijelom, ready-madeom, izvornikom ili reprodukcijom sebe same djelujući u okvirima emancipatorskog aktivizma, bilo stjecanjem slobode misli i djelovanja ili osjećajem izmicanja kontroli. Obje autorice, dijametralno različite svojim dosadašnjim umjetničkim putevima, u sasvim slučajnom upoznavanju koje ih je sudbinski spojilo zaključile su kako i nisu toliko različite s obzirom na to da svoje živote na jednak način obogaćuju eksperimentalnim istraživanjima u medijima u kojima se izražavaju. Ono što je čvrsta poveznica među njima je njihov odnos prema prošlom vremenu koje su obje odlučile sačuvati u svojim radovima, a time i konceptualno proniknuti u sve ono skriveno što je podsvjesno sačuvano. Odnos prema tekstilu, platnu koje im nudi neposrednost u komunikaciji s publikom je jednak, na njemu eksplicitno ili implicitno upisuju sebe i izlažu se procjeni nepoznatog. (predgovor: Ana Došen)

Radno vrijeme:

Uto-ned: 11 – 19

Pon i praznik: zatvoreno

Izvor: www.hdlu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 29. veljače 2024.