Tri priče Ambrosea Biercea

U utorak, 26. rujna u 19 sati u Kinu Tuškanac u sklopu programa Hrvatskog filmskog saveza na kojem se jednom mjesečno prikazuju domaći i strani kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi Kratki utorak, prikazat će se tri priče američkog književnika i novinara Ambrosea Biercea iz vremena Američkog građanskog rata, koje je u formatu kratkometražnih filmova adaptirao francuski redatelj Robert Enrico.

Bierce iskustvo proživljeno u ratu prenosi kroz alegorijske kratke priče koristeći simbolizam za prikaz kontradikcije uzaludne i potresne povijesti ljudskog stradanja. Danas su one značajan dio svjetske baštine antiratnog pripovijedanja i tumačenja neposrednih posljedica rata na duh i psihu čovjeka te su svrstane u odabranu skupinu uzvišenih humanističkih ratnih djela.

Na stogodišnjicu od izbijanja Američkog građanskog rata 1961., francuski autor Robert Enrico odabire tri kratke priče Ambrosea Bierce iz kojih nastaju tri polusatna filma:

Čikamauga / Chicamauga (Robert Enrico, 1962), 30′

Događaj kod Sovine rijeke / La riviere du hibou (Robert Enrico, 1961), 28′

Ptica rugalica / L’osieau maqueur (Robert Enrico, 1962), 39′

Pokupivši Oskar i Palm d’Or na Filmskom festivalu u Cannesu, Događaj kod Sovine rijeke privlači pozornost Roda Serlinga, autora legendarne serije Zona sumraka, koji ga je uvrstio u seriju kao autohtonu epizodu.

Više o ciklusu: http://kinotuskanac.hr/cycle/kratki-utorak.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. rujna 2023.