Tri noviteta u DokuKinu

20. 6. 2024.

Novi kino-tjedan donosi tri noviteta s ovogodišnjeg ZagrebDoxa: dokumentarac Oskarovca Kevina Macdonalda o glavnom dizajneru modne kuće Dior Uspon i pad Johna Galliana, film u kojem redatelji odlaze u najsretniju državu na svijetu U potrazi za srećom te dokumentarac nagrađivane redateljice Renate Poljak o partizankama i njezinim (po)ratnim iskustvima, uz popratni razgovor s redateljicom, Šume šume (projekcija i razgovor) koji se prikazuje povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja.

Dokumentarac Uspon i pad Johna Galliana govori o živopisnom i ikonoklastičnom Johnu Gallianu, dugogodišnjem glavnom dizajneru modne kuće Dior, koji je desetljećima bio među najvećim imenima, sve do antisemitskog ispada u pariškom baru. Uslijedio mu je otkaz, židovska ga je zajednica osudila i izopćila iz modnog svijeta. Oskarovski redatelj Kevin Macdonald donosi iskrene intervjue s Gallianom i drugim istaknutim osobama, uključujući Sidney Toledano, Kate Moss, Borisa Cyrulnika, Penelope Cruz i Charlize Theron. Film je više od priče o problematičnom i talentiranom čovjeku; ovo je film o iskupljenju.

U filmu U potrazi za srećom redatelji pretapaju čin mjerenja sreće u filmsko putovanje koje nas odvodi dalje od grafikona i pokazuje nam misli i dušu ljudi iz Butana. Kako možemo izmjeriti sreću? Država Butan izmislila je indeks bruto nacionalne sreće kako bi učinila upravo to, a Amber je jedan od agenata koji putuju od vrata do vrata kako bi upoznali ljude i izmjerili koliko su zaista sretni. Zajedno s njim krećemo na putovanje po Butanu, gdje susrećemo ljude iz svih društvenih slojeva koji nas podsjećaju na krhkost i ljepotu naše vlastite sreće.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr