Travanjski tjedan u Kinoteci

Nepouzdani pripovjedači u fokusu su nastavka ciklusa Priča za sebe od srijede, 17. travnja, a među Novitete stiže Priscilla Sofije Coppola. Sofia Coppola, autorica suvremenih klasika kao što su Izgubljeni u prijevodu, Samoubojstva nevinih i Marija Antoaneta, na velika se platna vraća biografskom dramom Priscilla, pričom o odnosu Priscille i Elvisa Presleya, u kojem predstavlja svjež i drugačiji pogled na jednu od najvećih američkih ljubavnih priča. Priscilla je svjetsku premijeru imala na filmskom festivalu u Veneciji, a Cailee Spaeny za svoj je nastup bila nominirana za Zlatni globus.

Nepouzdani pripovjedači te namjerni i slučajni lažljvici u fokusu su Priče za sebe, novog ciklusa posvećenog pripovijedanju na filmu. Ciklus kreće s Prošle godine u Marinenbadu, ikoničkim djelom europskog modernizma čiji zaplet u cijelosti počiva na iskazu nepouzdanog pripovjedača. Ovaj film Alaina Resnaisa i scenarista Alaina Robbe-Grilleta nerješiva je filmska zagonetka, ali i jedno od najupečatljivijih demonstracija moći pripovijedanja da stvara i rastvara svjetove.

Slijedi Crtačev ugovor, duhoviti mystery smješten u 17. stoljeće, u kojem profesionalni crtač biva uvučen u intrige – a možda i zločinački zaplet – dokonih britanskih aristokrata. Crta li pritom ono što vidi ili ono što zna pritom će se pokazati presudnim za njegovo mjesto u zapletu. Riječ je o debitantskom dugometražnom igranom filmu Petera Greenawaya, duhovitom i maštovitom ostvarenju o seksu, moći, novcu i stvaranju značenja, a koje prikazujemo u nedavno restauriranoj inačici.

Izvrstan primjer kako se trilerski zaplet može izgraditi oslanjanjem na različite pripovjedne perspektive je Sluškinja Parka Chan-wooka, priča o zavođenju, obmani i zločinu smještena u Južnu Koreju tridesetih, u kojoj ništa nije kako se čini na prvi pogled. Ovaj napeti film inspiriran je romanom Varalice Sarah Waters, a radi se o spektakularnoj gotičkoj melodrami prepunoj erotike, humora, preokreta, psiholoških manipulacija, raskošne režije i s odličnim glumačkim nastupima – u najboljoj tradiciji suvremene korejske kinematografije.

Temu zaključuje Okajanje, adaptacija glasovitog romana Iana McEwana u režiji Joea Wrighta i adaptaciji oskarovca Christophera Hamptona. Priča o laži jedne djevojčice, koja će uništiti živote svih koji su njome obuhvaćeni, spada među najupečatljivije epske melodrame novijeg datuma, a može se pohvaliti izvrsnim nastupima Saoirse Ronan, Jamesa McEvoya i Keire Knightley te inovativnom glazbom Darija Marianellija, nagrađenom Oscarom.

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. travnja 2024.