Tragom hrvatske baštine u Galeriji AMZ

U ponedjeljak, 18. rujna 2023. s početkom u 18 sati u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6) otvara se izložba fotografija Marka Gracina Tragom hrvatske baštine a predstavit će se i publikacije Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Na fotografijama su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo…). Izložba ostaje otvorena do petka, 29. rujna 2023.

Predstavit će se publikacija Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske u nakladi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine, tiskane u povodu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Govornici: dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica; Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Uslijedit će panel Pogovor o baštini: Izazovi očuvanja nematerijalne kulturne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja. Govornici: dr. sc. Ivo Brkić, dr. sc. Lidija Nikočević, Dario Marušić, dr. sc. Noel Šuran.

Sudjeluju:

Braća Matić, Čavoglave

KUD Koškani, Koška

KUD Seljačka sloga, Donja Dubrava

Udruga sopaca otoka Krka

Organizatori: Udruga Tragom hrvatske baštine, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Arheološki muzej u Zagrebu

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.