Tošo Dabac – promocija knjige i fotografska šetnja

U četvrtak, 18. svibnja 2023. u 18 sati u MSU Shopu obilježit će se rođendan Toše Dapca i Međunarodni dan muzeja promocijom novoizdane publikacije Arhiva Tošo Dabac Tošo Dabac: Flaner s kamerom i fotografskom šetnjom Ukorak s Tošom.

Ime Toše Dapca nezaobilazno je u hrvatskoj fotografiji, a Arhiv Tošo Dabac neiscrpan je izvor vizualnog materijala – od arhitekture i industrije, preko mora i baštine do pustopoljina i narodnih običaja. Novoizdanu knjigu posvećenu ovom flaneru s kamerom čini izbor nekih od najboljih fotografija majstora iz desetak različitih ciklusa, uz kratke pregledne tekstove nedavno umirovljene više kustosice Marine Benažić i kustosice Renate Filčić te biografiju s brojnim zanimljivostima. Grafičko oblikovanje izdanjaostvarila je Tajana Zver, dizajnerica.

Riječ francuskog podrijetla u naslovu – flaner – odnosi se na vrlo pozornog gradskog lutalicu koji upija sve što vidi dok traži iskustva koja će inspirirati kreativni um. U tome, naravno, prepoznajemo Dabca, naročito u fotografijama koje je snimio nedaleko svog Atelijera u Ilici 17. Na toj je adresi Arhiv Tošo Dabac, najprije pod vodstvom nećaka i nasljednika Petra Dabca, a potom kao gradska zbirka pod upravljanjem Muzeja suvremene umjetnosti, djelovao dugi niz godina, sve do 2019.  kada je privremeno izmješten. U iščekivanju ponovnog izlaganja Dabčevih fotografija na tom povijesnom mjestu vratili smo Dabca nakratko na ulicu. Izborom Prijatelja MSU-a 12 fotografija za 12 lokacija u gradu Zagrebu, nastala je jednosatna fotografska šetnja Ukorak s Tošom od Ilice 17 do Muzeja suvremene umjetnosti, gdje Arhiv Tošo Dabac trenutno djeluje.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.