Tjedni kino-program Dokukina KIC

Tjedni kino-program Dokukina KIC počinje u četvrtak, 7. ožujka u 19 sati u društvu snažnih umjetnica, na novom izdanju programa Dokukino Eter uz film Andrijane Mirne Marin One su tu.

U njemu redateljica prati živote više hrvatskih glazbenica u borbi za svojim mjestom na hrvatskoj glazbenoj sceni koja je još uvijek dominantno muška – tu su Sara Renar, Billie Joan, Seven Mouldy Figs, Punčke, Mary May i Nina Romić. O dokumentarcu koji se bavi raznim relevantnim temama u njihovim karijerama, motivacijama i inspiraciji nakon projekcije razgovarat će redateljica Andrijana Mirna Marin, kantautorica Nina Romić i splitska kantautorica Ivana Pezo, umjetničkog imena Billie Joan, uz moderiranje Erike Franz i Sare Panjkote.

Ostatak tjedna u Dokukinu posvećen je programu Ususret Oscarima u kojem se prikazuju tri dokumentarca nominirana za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Beskrajno sjećanje, 20 dana u Mariupolju i Bobi Wine: Narodni predsjednik), te dodatni naslov koji je ušao u uži izbor, nagrađivani film Apolonia, Apolonia.

U petak, 8. ožujka u 19 sati i subotu 9. ožujka u 20.30 prikazuje se izuzetno dirljiv i autentičan film o ljubavi i sjećanju redateljice već ranije nominirane za nagradu Oscar (Agent krtica), Beskrajno sjećanje. Premijeru je imao na Sundanceu, gdje je i osvojio glavnu nagradu žirija. Priča je to o ljubavi u utrci s vremenom s Alzheimerovom bolesti; glumica i bivša ministrica kulture Paulina Urrutia revno je dokumentirala njezin odnos sa slavnim piscem i novinarom Augustom Góngorom.

Nakon Alberdinog nježnog dokumentarca u petak u 20.30 slijedi izvrsna Apolonia, Apolonia, film Lee Glob koji dugi niz godina provodi uz jedinstvenu Apoloniju koja se pokušava izboriti za svoje mjesto u umjetnosti i na sceni, te nosi s agonijama i radostima odrasle žene, kao i kroz odnose s drugima te vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Povodom Međunarodnog dana žena cijenu ulaznice za oba filma snižena je na 2 €. Ostale dane cijena je 3 €.

Subota, 9. ožujka, 19 sati, rezervirana je za nemilosrdan ali izrazito važan dokumentarac ukrajinskog novinara, dobitnika Pulitzera Mstyslava Chernova, 20 dana u Mariupolju. Živopisan je to i potresan prikaz civila zarobljenih u opsadi, u strahotama ruske invazije, te uvid u to kako je izvještavati iz zone sukoba, žrtvovati se kako bi svijet bio informiran o svemu što se događa.

U nedjelju, 10. ožujka osebujni ugandski vođa opozicije, nacionalna glazbena zvijezda upušta se u opaku borbu s opresivnim režimom u Ugandi, u filmu Christophera Sharpa i Mosesa Bwayoa, Bobi Wine: Narodni predsjednik. U svojoj se epskoj borbi za moć Wine koristi glazbom, ali se mora suprotstavljati i policiji i vojsci koji ne prežu od nasilja da ga ušutkaju.

Detaljan raspored na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 7. ožujka 2024.