Tjedan u Kinoteci

Tjedan u Kinoteci nastavlja se ciklusom posvećenim Agnès Varda, a među Novitete stižu dva dugo iščekivana naslova: animirani Dječak i čaplja Hayaoa Miyazakija i humorna drama The Holdovers Alexandera Paynea.

Dječak i čaplja navodno je posljednji film majstora animacije Hayaa Miyazakija. Priča je to o dječaku koji slijedeći tajanstvenu čaplju odlazi u fantastičan svijet nadomak naše stvarnosti u kojem se nada pronaći svoju preminulu majku. Kritika uvrštava Dječaka i čaplju među Miyazakijeve najbolje radove, posebno hvaleći prepletanje priče o odrastanju i fantastike s maštovitom vizualnim rješenjima, a i jedan je od favorita u kategoriji Oscara za najbolji dugometražni animirani film.

Alexander Payne osvojio je gledatelje filmovima kao što su Stranputica (2004), Nasljednici (2011) i Nebraska (2013), majstorskim studijama karaktera s likovima primoranima suočiti se sa svojim dosadašnjim životnim odlukama. The Holdovers mnogi smatraju jednim od njegovih najboljih filmova, a govori o zbližavanju omraženog profesora povijesti i školskog delikventa, koji su prisiljeni provesti zimske praznike na kampusu. Radi se o drami suptilnog humora koja oponaša estetiku sedamdesetih, razdoblja u koje je priča i smještena, sa sjajnim osjećajem za duh vremena te naglaskom na odnose među likovima. Film je za Oscara nominiran u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija, glavnog glumca (Paul Giamatti), sporedne glumice (Da’Vine Joy Randolph) i montaže.

Detaljan program na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. ožujka 2024.