Tjedan u Kinoteci u siječnju

Putovanje Začaranim ekranom nastavlja se filmovima o kraju djetinjstva, od Flemingova Čarobnjaka iz Oza preko Argentove Suspirije do Vještice Roberta Eggersa. Filmovi su to koji motiv magije koriste kako bi rekonstruirali dječji pogled na svijet, posebice strah od promjena koje prate odrastanje i sazrijevanje. Među najoriginalnije spada Valerie i tjedan čuda Jaromila Jireša, priča o djevojčici s čarobnim naušnicama koja postaje predmetom želje svih koji je okružuju. Ovaj provokativni nadrealistički klasik čehoslovačkog novog vala i dalje opčinjava gledatelje svojim jedinstvenim spojem simbolike, erotike i fantastike.

Temu nastavlja Vještica: Narodna predaja iz Nove Engleske Roberta Eggersa, fascinantna priča smještena na početak 17. stoljeća o obitelji koja se počinje urušavati pod teretom vlastitih predrasuda. Inovativan spoj nadnaravnih elemenata, psihološke analize, etnografskih motiva i vjerne rekonstrukcije razdoblja Eggersu su donijele nagradu za režiju na Sundanceu i instantni status suvremenog klasika.

U petak je na programu Čarobnjak iz Oza Viktora Fleminga, jedan od filmova u kojem se zahvaljujući revolucionarnom korištenju filmske boje na inovativan način prepleću magija na filmu i magija filma. Odmah potom slijedi njegova košmarna inačica – Suspiria Darija Argenta, priča o djevojci koja shvaća da njezinu školu baleta vode vještice. Argento se oslonio na vizualna rješenja Disneyeve Snjeguljice i Technicolor-magiju Čarobnjaka iz Oza kako bi snimio noćnu moru kakva na velikom ekranu nije bila viđena ni prije ni kasnije. Rezultat je masterclass filmskog terora, audiovizualni napad na sva osjetila koji od prve minute zgrabi i ne pušta do samoga kraja.

Ovotjednu temu zaključuje Posljednji akcijski junak Johna McTiernana, priča o dječaku kojeg čarobna ulaznica doslovno odvede na drugu stranu kinoplatna – u pustolovine njegova filmskog idola Jacka Slatera. Ova akcijska komedija maštovito spaja potrebu za eskapizmom i satiričan pogled na Hollywood, a donosi i Arnolda Schwarzeneggera u šarmantnom, autoironičnom izdanju.

Detaljan raspored na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 1. siječnja 2024.