Tjedan u Kinoteci: Točka na i

Od ponedjeljka, 2. do subote 7. svibnja 2022. Kinoteka prikazuje restauriranu verziju filma Šeki snima, pazi se u sklopu novog tematskog programa – Umijeće neuspjeha, a među Novitete stižu nagrađivani dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića i španjolska komedija Veliki gazda s Javierom Bardemom.

U Kinoteci kreće novi tematski program posvećen jednom od najvećih tabua suvremenog društva – neuspjehu. Kroz pet tematskih cjelina istraživat ćemo načine na koja je neuspjeh kao motiv, koncept ili posljedica oblikovao povijest filma u različitim kinematografijama i autorskim opusima. U ciklus nas uvodi tema Točka na i posvećena filmovima koji su označili krajeve nekog stilskog razdoblja ili karijera unutar i izvan filma.

Ciklus otvara Šeki snima, pazi se, satirična komedija u kojoj je glavnu ulogu odigrao tada popularni nogometaš kluba Crvena zvezda, Dragoslav Šekularac Šeki, a u sporednim ulogama pojavljuju se i pop-zvijezda Lola Novaković te Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih itd. Film je svojevremeno postao komercijalni i kritički fijasko – stavio je točku na tzv. producentsku kinematografiju, ali i lokalnu karijeru redatelja Marijana Vajde. No šezedeset godina kasnije, Šeki djeluje kao vremenski stroj u jugoslavensku pop i celebrity kulturu s početka 1960-ih. U Kinoteci se prikazuje svježe restaurirana inačica filma, a uvodnu riječ održat će filmski kritičar Željko Luketić.

Program također uključuje i hollywoodskog Šekija: epski vestern Vrata raja, koji je upropastio studio United Artists, karijeru oskarovca Michaela Cimina (Lovac na jelene) i označio kraj autorskih sloboda koje su obilježile novi Hollywood.
Umjetničkim i komercijalnim neuspjehom bavi se i jedan od najboljih filmova svih vremena – Građanin Kane Orsona Wellesa, priča o životu kontroverznog medijskog mogula koji je zbog želje za moći od vlastitog života napravio flop. 
Neuspjeh je tema i Producenata, filma o kazališnim producentima koji odluče postaviti najgoru kazališnu predstavu svih vremena, ne bi li od njezin neuspjehom „kreativnim računovodstvom“ obrnuli novac. Hoće li u tome uspjeti – provjerite u ovoj urnebesoj komediji Mela Brooksa, koja mu je donijela i Oscara za najbolji scenarij.  

Na repertoar stiže Tvornice radnicima, nagrađivani dokumentarni film Srđana Kovačevića, u kojem prati radnike tvornice ITAS u Ivancu, deset godina nakon što su preuzeli tvornicu. Film je svjetsku premijeru imao na cijenjenom festivalu Sheffield DocFest, a nakon toga nagrađen je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih festivala (Liburnia, Motovun, Dani hrvatskog filma, Trst). Nakon projekcije u ponedjeljak 2. svibnja u 20 sati slijedi razgovor s redateljem.

Prikazuje se i Veliki gazda – satirična španjoska komedija Fernanda Leóna de Aranoa o poslovnoj etici u suvremenom društvu, koja je na osvojila čak šest nacionalnih španjolskih filmskih nagrada Goya, uključujući za najbolji film, redatelja i glumca. Javier Bardem u njoj igra vlasnika obiteljske tvornice koji se počne bezočno petljati u živote svojih zaposlenika. Film je bio i španjolski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Ljubitelji španjolske kinematografije i dalje mogu pogledati Ego protiv ega Gastóna Duprata i Mariana Cohna, u kojem su nadahnute nastupe ostvarili Penélope Cruz i Antonio Banderas. Izvrsnim glumačkim nastupima diči se i Idemo idemo, dojmljiva drama Mikea Millsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Dojmljivu priču nudi i Bijeg, odličan animirani dokumentarac Jonasa Pohera Rasmussena o migrantskom iskustvu njegova prijatelja iz djetinjstva, nominiran za Oscara u tri kategorije.

Najmlađi gledatelji moći će uživati u Lošim momcima, zabavnoj kombinaciji humora i krimića o bandi životinjskih lopova koji shvate da mogu biti puno uspješniji kada se ponašaju kao dobrice. Film je inspiriran istoimenom serijom knjiga za djecu Aarona Blabeya. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.