Tjedan u Kinoteci: Titan

Od ponedjeljka, 14. do subote, 19. ožujka Kinoteka nastavlja s ciklusom filmova Chantal Akerman i filmovima posvećenima autoričinoj majci, među Novitete stižu Zlatnom palmom nagrađeni Titan Julije Ducournau i drama Nemirni Joachima Lafossea, u Vizijama se prikazuje avangardni klasik Michaela Snowa Sredšnja oblast, a tjedan započinje Nina Kurtela i WHW.

Odnos s majkom tema je koja se sustavno provlači opusom Chantal Akerman, pa tako i u dva naslova koja se prikazuju u sklopu ciklusa. Oba filma ujedno se ubrajaju među vrhunce Akermanina impresivna opusa. Annini sastanci govore o redateljici koja putuje Europom promovirajući svoj novi film, a pritom susreće strance, prijatelje, bivše ljubavnike, ljubavnice i vlastitu majku. Riječ je o vrlo posebnom filmu ceste, kojim je Akerman najavila okretanje narativnijem dijelu svoga opusa, a u kojem je kroz naslovni lik možda i najbolje dočarala svoju viziju filmašice kao nomada. U ciklusu se prikazuje i No Home Movie, dokumentarni portret Akermanine majke Natalije u njezinu domu u predgrađu Bruxellesa. Zahvaljujući minucioznom prikazu svakodnevice film je uspoređivan i s remek-djelom Jeanne Dielman, čiju je naslovnu protagonisticu Akermanin i oblikovala prema majci. Prije projekcije prikazuje se film Kako razgovarati s mamom, dojmljiv filmski esej Dalije Dozet, u kojem kamera služi kao sredstvo sporazumijevanja s vlastitim roditeljem.

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija, a Središnja oblast Michaela Snowa spada u klasike svoga žanra. U cijelosti snimljen kamerom pričvršćenom na robotizirani tronožac, film ostavlja dojam izvanzemaljske sonde koje je sletjela na planinski vrh iznad kanadske divljine, čime Snow impresivno demonstrira moć filmskog medija da gledanje filma transformira u hipnotičko iskustvo. Chantal Akerman isticala je Središnju oblast kao film koji je najviše utjecao na njezinu estetiku i odnos prema mediju, a navodno ga je pogledala četiri puta zaredom. Prije projekcije Središnje oblasti prikazuje se i njezin kratkometražni film Soba, u kojem je Snowovu tehniku primijenila na interijer vlastite sobe – inače pozornice mnogih intimnih drama.

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW u Kinoteci gostuje Nina Kurtela, multimedijalna umjetnica čiji se rad zasniva na koreografskim i site-specific praksama. U programu nazvanom Ostaci izdržljivosti/ Raslojavanje nevidljivog Kurtela će u formi artist-talka govoriti o procesima i metodologijama svog rada u odnosu na nekoliko svojih izvedbenih projekata koji obuhvaćaju različite medije i forme: film, video, instalacije, performanse i pokret. Ulaz na program je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Na repertoar stižu i dva intrigantna noviteta. Prvi je Zlatnom palmom ovjenčani Titan, priča o djevojci koja radikalno mijenja vlastiti identitet kako bi pobjegla od zločina koje je skrivila. Ova neobična kombinacija crne komedije i body horrora nastavlja se na bogatu tradiciju francuskog nadrealizma, a svojim transgresivnim i šokantnim motivima propituje temelje na kojima počivaju društvo i međuljudski odnosi. Riječ je o moćnom i vizualno impresivnom ostvarenju koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Uzbuđenja ne nedostaje ni Nemirnima, novome filmu belgijskog redatelja Joachima Lafossea, koji kroz priču o ocu umjetniku i njegovoj obitelji pruža moćan i beskompromisan portret obitelji u krizi. Nemirni su premijerno prikazani u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, a uz Lafosseovu režiju hvaljeni su i impresivni glumački nastupi Leïle Bekhti i Damiena Bonnarda. Samo u Kinoteci na velikom platnu prikazuju se i Šape pasje, izvrsna psihološka drama Jane Campion, koja se za Oscara natječe u 12 kategorija. 

U sklopu programa Rendez-vous u Frankofoniji, u organizaciji Francuskog instituta, prikazuje se animirani film Calamity Rémyja Chayéa. Priča je smještena krajem 19. stoljeća u SAD, a prati djevojčicu Marthu Jane, koja preuzima vodstvo konvoja svoje obitelji u osvajanju zapadnih prostranstava. Ovaj izvrsni animirani film na repertoar stiže ovjenčan nizom prestižnih nagrada, a hrvatsku je premijeru imao ljetos na Animafestu Zagreb.