Filmski tjedan u Kinoteci: Okupacija i otpor

Od ponedjeljka, 18. do subote, 23. listopada Kinoteka nastavlja s pričama o otporu u ciklusu Okupirani gradovi, u ciklusu Noviteti prikazuje se Dina Denisa Villeneuvea i Plavi cvijet Zrinka Ogreste, a u ciklusu Vizije prikazuje se fascinantni esej Rock Bottom Riser Ferna Silve.

Ciklus Okupirani gradovi posvećen je pričama o otporu.U ponedjeljak, 18. listopada u 20 sati na rasporedu je Rim, otvoreni grad, klasik Roberta Rosselinija o talijanskom pokretu otpora u zadnjim danima Drugog svjetskog rata. Snimljen na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima, a dijelom i improviziran, Rosselinijev film postao je paradigmatskim primjerom estetike neorealizma. U srijedu, 20. listopada u 20 sati prikazuje se Signalima nad gradom, akcijskim filmom Živorada Žike Mitrovića snimljenom prema istinitoj priči o spašavanju Većeslava Holjevca, jednog od organizatora antifašističkog pokreta u Zagreb, a kasnije i popularnog zagrebačkog gradonačelnika, iz ustaške bolnice u Karlovcu. U filmu do izražaja dolazi Mitrovićevo majstorstvo u vođenju paralelnih narativnih linija, gradiranju napetosti i režiji akcijskih scena. Film prikazujemo s odlično očuvane 35 mm kopije iz Hrvatske kinoteke, a ulaz je besplatan. U petak, 22. listopada u 20 sati na repertoaru je Vojska u sjeni, jedno od najcjenjenijih ostvarenja Jean-Pierrea Melvillea, koji je u ovome filmu iskoračio iz za svoj opus prepoznatljivog gangsterskog ambijenta kako bi stvorio detaljan, kompleksan i izrazito intrigantan pogled na aktivnosti pokreta otpora u Francuskoj. U subotu, 23. listopada u 18 sati prikazuje se Casablanca, romantična melodrama Michaela Curtiza smještena u marokanski grad iz naslova, čiji kozmopolitizam i dekadencija predstavljaju dekor za nezaboravnu priču o okupaciji, otporu i neuzvraćenoj ljubavi. Predvođeno antologijskim nastupima Ingrid Bergman i Humphreya Bogarta, Casablanca je nagrađena Oscarima za najbolji film, režiju i scenarij, a često se nalazi na popisima najboljih filmova svih vremena.

U ciklusu Noviteti, u subotu, 23. listopada u 20 sati prikazuje se Dina, iščekivana adaptacija istoimenog SF romana Franka Herberta, o nasljedniku iz plemenitaške obitelji Paulu Atreidesu kojem je povjereno čuvanje posebne sirovine na kojoj počiva čitav svemir. Fascinantnu glumačku ekipu predvodi mladi Timothhée Chalamet, a režiju ovog ambicioznog djela potpisuje Kanađanin Denis Villeneuve. U ponedjeljak, 18. listopada u 18 sati prikazuje se Plavi cvijet, izvrsna drama o zaposlenici jedne zagrebačke tvornice koja na dvadesetu obljetnicu svoga rada dovodi u pitanje svoje odnose i životne odluke. Riječ je o adaptaciji kazališnog djela Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića, a na Pulskom filmskom festivalu osvojila je nagrade za najbolji film, režiju i Vanju Ćirić kao glavnu glumicu. Na repertoaru su i dalje rado gledani filmovi Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Murinu Antonete Alamat Kusijanović i Chungking Express Wonga Kar-waija.

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Novu sezonu Vizija otvara Rock Bottom Riser, vizualno fascinantan esej američkog redatelja Ferna Silve, u kojem nas kroz impresivne snimke živih vulkana na Havajima uvodi u fascinantnu priču o povijesti, prirodnim fenomenima i kozmosu. Film je premijerno prikazan u programu Encounters na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.