Tjedan u Kinoteci: Matrix, Westworld i magija CGI-ja

Od ponedjeljka, 7. do subote, 12. veljače 2022. u Kinoteci ciklus Dolazeće atrakcije zaključuju remek-djela računalnih efekata: Matrix i Westworld, a na repertoar stižu provokativni povijesni spektakl Benedetta Paula Verhoevena i atmosferični islandski folk-triler Janje Valdimara Jóhannssona.

Ciklus filmova Dolazeće atrakcije, posvećen tehničkim inovacijama koje su promijenile način na koji se filmovi snimaju i gledaju, zaključuju dva naslova koja su se oslonila na računalno generirane slike (computer generated images ili CGI) da svoju priču otvore novim svjetovima. Prvi na rasporedu je Westworld, intrigantni SF triler Michaela Crichtona koji je poslužio kao inspiracija za popularnu istoimenu seriju iz 2016. godine. Priča je to o zabavnom parku na temu Divljeg zapada napučenog androidima, čiji se posjetitelji nađu u borbi za život nakon greške u sustavu. Riječ je o prvom igranom filmu koji je koristio CGI, a kod nas je distribuiran i pod nazivom Stari Divlji zapad.

Ako je Crichton bio pionir u području specijalnih efekata, Lana i Lilly Wachowski računalno generirane slike uzdigle su do statusa filozofije. Kroz distopijsku priču o hakeru koji saznaje da stvarnost kakvu poznajemo stvara divovsko računalo, njihov Matrix savršeno je ulovio duh vremena te nepovratno promijenio lice suvremenog akcijskog i znanstveno-fantastičnog filma. Matrix se s razlogom nalazi na popisima najutjecajnijih filmova svih vremena, a ovo je jedinstvena prilika da ga (ponovno) pogledate na velikome platnu.

Na repertoar stižu dva naslova premijerno prikazana na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Prvi je Benedetta, intrigantni povijesni triler Paula Verhoevena o borbi za moć u ženskom samostanu u Italiji 17. stoljeća. Inspiriran popularnim historiografskim djelom Nedolični čini Judith C. Brown, Verhoeven je snimio eksplozivan koktel erotike, spektakla i povijesne studije, u kojem na prepoznatljivo provokativan način postavlja važna pitanja o osobnim i seksualnim slobodama te sprezi religije, politike i ideologije. Islandski redatelj Valdimar Jóhannsson za svoj dugometražni prvijenac pripremio je drugu vrstu intrige. Njegovo Janje priča je o osamljenom paru koji u štali pronalaze neobično dijete. No nakon što ga odluče posvojiti, stat će na put (nat)prirodnim silama skrivenima u islandskoj magli. Janje je osvojilo publiku i kritiku diljem svijeta zahvaljujući maštovitoj kombinaciji elemenata narodne predaje i bajke, neobičnog humora te impresivnog oslanjanja na izražajnost islandskog krajolika, a trenutačno je i jedan od vodećih kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma.

Među ostalim novitetima prikazuje se film Paralelne majke Pedra Almodóvara, Ulica noćnih mora Guillerma del Tora, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, Mračna kći Maggie Gyllenhaal, Najgora osoba na svijetu Joachima Triera i Licorice pizza Paula Thomasa Andersona.

U jutarnjim satima sljedeće subote prikazuje se Spider-Man: Put bez povratka, novi nastavak pustolovina omiljenog superjunaka iz naslova, koji će se u novoj avanturi suočiti s dosad najvećim izazovom. Fanovi su složni da je riječ o jednom od najboljih nastavaka franšize, postao je šesti najgledaniji film svih vremena, a analitičari su mu zahvalni jer je spasio američki box-office za vrijeme pandemije.