Tjedan u Kinoteci: Lux Aeterna

Od ponedjeljka, 17. do subote, 22. siječnja Kinoteka nastavlja ciklus Dolazeće atrakcije s Hitchcockovim Pticama i Altmanovim Nashvilleom, u Novitetima se prikazuju lauerati Berlinalea i Mostre, a Vizije donose Lux Aeterna, psihodelični metafilm Gaspara Noéa.

U ciklusu Dolazeće atrakcije prikazuju se dva filma koja su tehnologiju snimanja šumova odvela u nove kreativne smjerove. Jedan od njih su Ptice, adaptacija istoimene priče Daphne Du Maurier o jatima pernatih beštija koje teroriziraju kalifornijski gradić Bodega Bay. Riječ je o jednom od najstrašnijih (a usudimo se reći i najboljih) trilera majstora napetosti Alfreda Hitchocka, značajnog i po inovativnom soundtracku, u kojem je veliki skladatelj Bernard Hermann efektno isprepleo prizorne zvukove i vanprizornu glazbu jasno pokazavši da ono što čujemo može biti strašnije od onoga što vidimo. Prikazuje se i Nashville, satiričnu ansambl-dramu još jednog velikana sedme umjetnosti – Roberta Altmana. Ova priča o šušuru u američkoj prijestolnici country glazbe pet dana uoči godišnjeg glazbenog festivala fascinantna je kombinacija društvene i političke satire, čija su estetske inovacije – mozaična dramaturgija i preklapajući dijalozi – bili mogući upravo zahvaljujući pionirskom dostignuću u bilježenju i oblikovanju zvuka, koji je omogućavao istovremeno ozvučavanje i snimanje nekoliko glumaca i njihovih ambijenata.

Prvo ovogodišnje izdanje Vizija, programa posvećenog autorima koji su pomicali granice filmskog medija, posveno je enfant terribleu suvremenog filma Gasparu Noéu i njegovoj srednjometražnoj provokativnoj poslastici Lux Aeterna. Priča je to o dvije glumice – Charlotte Gainsbourg i Béatrice Dalle – koje se nalaze na setu eksploatacijskog filma o suđenju vješticama. Njihovo žaljenje na slabe uvjete snimanja uskoro se otima kontroli – u dobro poznatoj Noéovoj maniri. Snimljen u produkciji modne kuće YSL i premijerno prikazan izvan konkurencije Filmskog festivala u Cannesu 2019., Lux Aeterna psihodelična je posveta filmskoj povijesti i histeriji snimanja, začinjena anarhičnim duhom, ljubavi i cinizmom. Na projekciju vas pozivamo uz napomenu da se film ne preporučuje gledateljima osjetljivima na intenzivne bljeskove svjetla. Program Vizije nastaju u suradnji s Kratkom bazom 25 FPS-a.

Među Novitetima prikazuju se naslovi koji su osvojili glavne nagrade na dva od tri najvažnija filmska festivala: Berlinaleu i Veneciji. Prvi na rasporedu je Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, provokativna crna komedija o učiteljici koja upada u nevolju nakon što njezin „kućni video“ završi na internetu. Redatelj filma Radu Jude koristi navedeni incident kao povod za satiru čitavog niza fenomena koji karakteriziraju suvremeno rumunjsko društvo, od kojih se mnoge s minimalnim prilagodama mogu primijeniti i na naše. Baksuzno bubanje osvojilo je Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a nastao je u koprodukciji hrvatske kuće Kinorama. Na repertoaru je i Događaj, Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan, priča o studentici koja pokušava prekinuti neželjenu trudnoću u konzervativnoj Francuskoj 1960-ih. Ovo moćno djelo adaptacija je istoimenog autobiografskog romana jedne od najboljih živućih spisateljica – Annie Ernaux.

Među ostalim Novitetima prikazuje se i Licorice pizza, dopadljiva filmska vožnja dolinom San Fernando 1970-ih u društvu filmskih i glazbenih zvijezda i uvijek nadahnuta režija Paula Thomasa Andersona. Tu je i osebujna rock opera Annette Léosa Caraxa, romantična melodrama Raspoloženi za ljubav Wonga Kar-waija, odlična psihološka drama Mračna kći Maggie Gyllenhaal te Paralelne majke, novi film majstora psihologije i melodrame Pedra Almodóvara.

Subotnja Matineja za najmlađe fimofile donosi Jahača zmaja, adaptaciju istoimene knjige za djecu autorice Cornelije Funke. Priča je to o mladom zmajiću koji s prijateljem kreće u potrebu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Pred njima je niz nevjerojatnih pustolovina i neobičnih susreta od kojih će jedan biti presudan: susret s bezdušnim čudovištem iz prošlosti čiji je jedini cilj uništenje posljednjeg zmaja. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.