Tjedan u Kinoteci –Frankenstein Andyja Warhola 3D

U Kinoteku od ponedjeljka, 21. do subote, 26. veljače 2022. među Novitete stižu Drive My Car Ryusukea Hamaguchija i Zlatni dečko Ognjena Jankovića, a u petak se prikazuje nedavno restaurirani kultni klasik – Frankenstein Andyja Warholda u 3D-inačici.

Andy Warhol i Paul Morrissey kultna su imena američke avangardne, underground scene šezdesetih, a bilo je samo pitanje vremena kada će svoju radikalnu viziju filma primijeniti na mainstream. Priliku im je dao glasoviti filmski producent Carlo Ponti, a prvi film koji su na taj način realizirali bio je Frankenstein. Tandem Warhol & Morrissey dobro su poznatu priču interpretirali u ključu campa pa je antologijski predložak Mary Shelley postao crnohumorna priča o barunu koji od leševa stvara prototipe nove vrste nadljudi koji će zavladati svijetom. Problem je u tome što mu nedostaje muški primjerak s dovoljno zdravim libidom i „savršenim srpskim nasumom“. Paul Morrissey dao si je oduška nakrcavši kadrove grudima, guzovima i iznutricama koje su – zahvaljujući tada ponovno popularnoj tehnologiji 3D-a – skakali u lice zatečenoj publici. Warholov je doprinos samome projektu bio minimalan, iako film bez daljnjega sadrži blazirani humor i cinizam njegovih ranijih strukturalnih i igranih eksperimenata. Glavne uloge odigrali su već kultni gosti Tvornice te Warholovih i Morrisseyevih uradaka: Udo Kier i Joe Dallessandro, dok je za glumačku kreaciju čudovišta zaslužan glumac srpskog podrijetla – Srđan Zelenović, vlasnik famoznog nasuma. Frankenstein Andyja Warhola već je za premijere dostigao kultni status, a zbog transgresivnog sadržaja nerijetko je prikazivan u verzijama osakaćenijima od leševa na barunovu stolu. U Kinoteci u sklopu Kultnog petka prikazuje se integralna, friško restaurirana inačica filma, u njegovoj anarhično raskalašenoj 3D-verziji.

Još od svoje premijere u natjecateljskom programu na Filmskom festivalu u Cannesu, Drive My Car japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija izaziva oduševeljenje kritike i publike diljem svijeta. Inspiriran kratkom pričom Harukija Murakamija iz zbirke Muškarci bez žena, priča je to o muškarcu koji se kroz postavljanje predstave prema Čehovljevoj drami suočava s gubitkom supruge. Drive My Car u Cannesu je ovojio tri nagrade, a prometnuo se i u jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjih Oscara, zaradivši nominacije za najbolji film, režiju, scenarij i strani film.

U programu Noviteti prikazuje se Zlatni dečko, uzbudljiva sportska drama koja istražuje mračnu stranu profesionalnog nogometa. Film je inspiriran Denisom Markovićem, talentiranim sportašem kojeg je dio medija prozvao „srpskim Maradonom“, a glavnu ulogu odigrao je karizmatični Denis Murić, talentirani glumac koji se proslavio Ničijim djetetom (2014). Film je režirao Ognjen Janković, jedan od članova hip-hop grupe Beogradski sindikat, a u srpskim kinima pogledalo ga je više od 100.000 ljudi. Među ostalim Novitetima prikazuju se i crnohumorna fantazija Janje Valdimara Jóhanssona, intrigantna povijesna drama Benedetta Paula Verhoevena i epska ljubavna priča Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Na repertoaru su i laureati prestižnih filmskih festivala: Zlatnim lavom nagrađeni Događaj Audrey Divan i Zlatnim medvjedom ovjenčan Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea. Prikazuju se i Paralelne majke Pedra Almodovara i Najgora osoba na svijetu Joachima Triera, dva filma koji su uz odlične reakcije kritike i publike ušli u utrku za ovogodišnje Oscare u nekoliko kategorija.

Subotnja matineja donosi šarmantni pustolovni film za djecu Vuk i lav u režiji Gillesa de Maistrea, o djevojci koja se po povratku u rodno mjesto upušta u avanturu s četveronožnim prijateljima iz naslova. Film se prikazuje na engleskom jeziku.