Tjedan u Kinoteci: Diskretni šarm rutine

U tjednu od ponedjeljka, 28. ožujka do subote 3. travnja 2022. Kinoteka nastavlja prikazivati filmove iz ciklusa Chantal Akerman, i to njezinim klasikom Jeanne Dielman, a među Novitete stižu nagrađivana drama Heroj Asghara Farhadija i satirična komedija Ego protiv ega s Antonijem Banderasom i Penélope Cruz.

Kućanstvo i rutina jedan su od stalnih motiva opusa Chantal Akerman. To je možda i najvidljivije u Jeanne Dielman, njezinu remek-djelu iz 1975. godine, u kojem je inovativnim filmskim i dramaturškim postupcima redefinirala način na koji se ženska svakodnevica, rad, identitet i tijelo prikazuju na velikome platnu. Ova priča o kućanici iz predgrađa Bruxellesa sastavljena je od niza sitnih, svakodnevnih radnji, koje postepeno prerastaju u djelo gotovo hipnotičke kvalitete, stoga nije ni neobično da ćete ga često naći na popisima najboljih filmova svih vremena. Uz Jeanne Dielman prikazuju se tri filma koji svjedoče o rasponu utjecaja koji je Akermanin rukopis imao na različite autore. Prvi je Svi sjeverni gradovi, neobična priča o kućanstvu stvorenom na ruševinama utopijskih projekata, u kojem redatelj Dane Komljen inovativno kombinira igrani film i esej s naklonom Akermaninu opusu. Drugi film je Asistentica, napeta psihološka drama Kitty Green, u kojem je strukturu Jeanne Dielman primijenila na priču o djevojci zaposlenoj u uredu medijskog mogula, inspiriranog ozloglašenim Harveyem Weinsteinom.

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. U ožujačkom izdanju programa prikazuje se film Sigurna, neobična satira o kućanici koja razvija alergiju na 20. stoljeće. Riječ je o klasiku queer-filma 1990-ih, koji je proslavio Julianne Moore, a redatelj Todd Haynes među djela koja su ga inspirirala navodi i Akermaninu Jeanne Dielman.

Na repertoar Kinoteke stižu i dva uzbudljiva noviteta. Prvi na rasporedu je Heroj, novi film proslavljenog i nagrađivanog redatelja Asghara Farhadija, koji kroz priču o muškarcu koji se nastoji osloboditi duga pruža još jedan dojmljivi presjek suvremenog iranskog društva. Drugi novitet je Ego protiv ega, duhovita satira na filmsku industriju u kojoj su glavne uloge odigrali odlično raspoloženi Antonio Banderas i Penélope Cruz.

Još sljedeći tjedan na repertoaru Kinoteke prikazuju se filmovi Šape pasje – atmosferična psihološka drama Jane Campion i Drive My Car, izvrsna adaptacija kratke priče Harukija Murakamija u režiji Ryusukea Hamaguchija. Na rasporedu su i Zlatnom palmom nagrađeni Titan Julije Ducournau, dojmljiva drama Nemirni Joachima Lafossea te romantična komedija norveškog redatelja Joachima Lafossea – Najgora osoba na svijetu.

U sklopu Matineje prikazuje se Sonic: Super jež 2 – zabavna kombinacija igranog filma i animacije namijenjena mladim gledateljima, a inspirirana popularnom Seginom videoigrom. Jednu od uloga u filmu igra i Jim Carrey, a film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.