Tjedan u Kinoteci: Ciklus filmova Chantal Akerman i Šape pasje

Od ponedjeljka 7. do subote, 12. ožujka Kinoteka nastavlja ciklus filmova Chantal Ackerman Newyorškim pričama, među Novitete stiže potencijalni oskarovac Šape pasje Jane Campion, premijerno se prikazuje Poslije zime Ivana Bakrača, a s izdavačkom kućom Fraktura bit će predstavljena zbirka priča Andrije Škare Novi dio grada.

Chantal Akerman svoje je formativne godine provela u New Yorku, gradu koji je u to vrijeme bio metropola suvremene likovne, filmske i izvedbene umjetnosti. Stoga nije ni neobično da je upravo New York jedan od motiva kojima se Akerman kroz svoj opus često vraćala. Drugi tjedan ciklusa posvećenog Chantal Akerman stoga je posvećen newyorškim pričama o egzilu i nomadstvu. Tjedan otvaraju Novosti od kuće, jedno od Akermaninih antologijskih ostvarenja u kojem kroz prepletanje gradskih veduta i majčinih pisama stvara film koji istovremeno funkcionira kao simfonija velegrada i poema o osamljenosti. Chantal Akerman navodi Jonasa Mekasa kao autora čiji su dnevnički i epistolarni filmovi najviše utjecali na njezinu estetiku, pa se u sklopu ciklusa prikazuje i Izgubljeno, izgubljeno, izgubljeno. Riječ je o Mekasovu klasiku sastavljenom od snimaka koje je bilježio tijekom 15 godina, od dolaska u SAD kao izbjeglica iz poslijeratne Litve pa sve do bujanja filmske nezavisne scene 1960-ih, koju je svojim aktivnim zalaganjem pomogao etablirati. Tjedan zaključuju Priče o Americi: Hrana, obitelj i filozofija, u kojem Akerman kroz polifoniju različitih glasova pripovijeda priču o nestaloj i raseljenj židovskoj zajednici Istične Europe. Riječ je o gorko-slatkom filmu koji se bavi egzilom, sjećanjem, Holokaustom, pritom istražujući mogućnosti filma da takva iskustva zabilježi, sačuva i prenese novim generacijama.

U ponedjeljak u Kinoteci će se održati premijera filma Poslije zime, debitantskog ostvarenja crnogorskog redatelja Ivana Bakrača, u kojem kroz priču o pet prijatelja u kasnim dvadesetima stvara dojmljivu sliku s kojima se suočavaju mladi i ambiciozni ljudi u ovome dijelu Europe. Poslije zime premijeru je imao na festivalu u Karlovim Varima, nastao je u koprodukciji Maxima filma, a uz uvijek izvrsnu glazbu Alena i Nenada Sinkauza na soundtracku se može čuti i muzika regionalnih glazbenih sastava poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija. Na premijeri će prisustvovati i redatelj Ivan Bakrač te dio glumačke ekipe, a nakon premijere u ponedjeljak moći će ga se pogledati u redovnoj distribuciji u kinu Kinoteka.

Samo u Kinoteci na velikome platnu prikazuje se Šape pasje, impresivna psihološka drama smještena na američki Zapad 1920-ih, koja kroz prikaz odnosa karizmatičnog vlasnika farme i njegova posvojenog nećaka pruža moćnu i komplesknu studiju toksične muškosti. Ovaj revizionistički vestern velike novozelandske redateljce Jane Campion (Piano, 1993, Top of the Lake, 2013) nagrađen je Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, a za Oscara se natječe u čak 12 kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij, kao i u nekoliko glumačkih kategorija.

U utorak, 8. ožujka, izdavačka kuća Fraktura predstavit će Novi dio grada, novu zbirku priča Andrije Škare. Svakom je svojom knjigom Andrija Škare odavao počast gradu, idolizirao ga i ironizirao, vodio kroz njegove birtije, u njegove tramvaje smještao Leonarda Cohena, postavljao grad kao scenografiju, ali i uzdizao ga gotovo na razinu lika. U svojoj novoj zbirci fokus je premjestio južno, s druge strane Save – u Novi Zagreb. O knjizi Novi dio grada uz autora će govoriti povjesničar umjetnosti i publicist Feđa Gavrilović, a razgovor će moderirati Morana Zibar, lovkinja iz popularnog televizijskog kviza Potjera. Tribinu organizira izdavačka kuća Fraktura, a ulaz na predstavljanje je slobodan.

Matineja donosi novi animirani film studija Pixar Crvena panda, u čijem je središtu Mei Lee, tinejdžerica koja se pretvara u ogromnu crvenu pandu kada je pod stresom ili kada je jako uzbuđena, što joj predstavlja brojne probleme.
Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.