Tjedan u Kinoteci: Chantal Akerman

Od ponedjeljka, 28. veljače do subote, 5. ožujka 2022. u Kinoteci kreće ciklus filmova Chantal Akerman, među Novitete stiže romantični Cyrano Joea Wrighta, a u sjećanje Draganu Rubeši prikazuje se Živjela ljubav Tsaija Ming-lianga. 

Od 2. ožujka do sredine travnja u Kinoteci će se prikazuje tematski ciklus posvećen belgijskoj redateljici Chantal Akerman, autorici niza antologijskih ostvarenja čiji utjecaj na kinematografiju seže do današnjih dana. Akerman je snimila četrdesetak filmskih i TV radova različitih vrsta, žanrova i formata. Nezaobilazno je ime u razgovorima o modernističkom i feminističkom filmu, a njezini se radovi s punim pravom nalaze na popisima najboljih i najutjecajnijih svih vremena. Ciklus je podijeljen u pet cjelina, od kojih svaka istražuje neki formalni ili tematski aspekt Akermanina opusa, pri čemu ćemo njezine radove prikazati uz naslove koji su je inspirirali, odnosno one u kojima se osjeti njezin utjecaj.

Ciklus otvara Ja, ti, on, ona – Akermanin majstorski režinan dugometražni prvijenac, koji u sebi sažima iskustvo koje je stekla u avangardnim krugovima New Yorka 1970-ih te najavljuje teme, ambijente i motive koje će istraživati u ostatku karijere. Akerman je odlučila postati redateljicom nakon što je pogledala Ludog Pierrota, razigrano ostvarenje francukskog novog vala. Godardov klasik prikazuje se u kombinaciji s Akermaninim prvim filmom, antologijskim i anarhičnim kratkišem Raznesi moj grad, koji je snimila sa svega 18 godina.

Nedavno je preminuo Dragan Rubeša. Njegovi tekstovi bili su poziv u istraživanje izvan granica mainstreama: s velikim entuzijazmom pisao je o filmovima iz Azije, Južne Amerike, ali i brojnih drugih manje prisutnih kinematografija, estetika i autora. Jedan od takvih je i Tsai Ming-liang, tajvanski majstor tijela, prostora i trajanja, čije Zlatnim lavom nagrađeno remek-djelo Živjela ljubav prikazujemo Draganu u sjećanje. Projekcija filma održat će se paralelno u Art kinu. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte.

Jedan od omiljenih kazališnih likova – Cyrano de Bergerac iz mašte dramatičara Emonda Rostanda – vraća se na velika platna u novome izdanju. Priča je to o muškarcu koji se zbog svoga izgleda i klasne pripadnosti ustručava izraziti osjećaje djevojci u koju je zaljubljen, pa joj umjesto toga odluči pronaći drugoga partnera. Ova ikonička priča o neuzvraćenoj ljubavi već je imala nekoliko ekranizacija, od kojih je najpoznatija ona s Gérardom Depardieuom iz 1990. godine. Novu verziju Cyrana potpisuje majstor kostimiranih filmova Joe Wright (Ponos i predrasude, 2005, Okajanje, 2007, Ana Karenjina, 2012), a naslovnu ulogu odigrao je popularni Peter Dinklage.

Među ostalim novitetima prikazuje se uzbudljiva sportska drama Zlatni dečko Denisa Jankovića te nekoliko za Oscara nominiranih filmova: Drive My Car Ryusukea Hamaguchija, Paralelne majke Pedra Almodóvara, Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, Najgoru osobu na svijetu Joachima Triera i Mračnu kći Maggie Gyllenhaal.

Matineja donosi Školu čarobnih životinja – vesela pustolovina za djecu inspirirana istoimenom knjigom nagrađivane dječje autorice Margit Auer. Priča je to o polaznicima neobične škole, koji će uz pomoć svojih čarobnih životinjskih prijatelja nastojati razotkriti tajnu ukradenih predmeta. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.