Tjedan u Kinoteci: Bijeg

U tjednu od ponedjeljka, 11. do subote, 16. travnja u Kinoteci ciklus filmova Chantal Akerman završava lepršavom glazbenom komedijom Zlatne osamdesete, a među novitete stiže za Oscara nominirani dokumentarac Bijeg Jonasa Pohera Rasmussena te Mala mama Céline Sciamma.

Ciklus filmova Chantal Akerman zaključuje film Zlatne osamdesete, njezin prvi visokobudžetni projekt, u kojem je svoje tematske preokupacije ženskim identitetom, nasljeđem holokausta i iščašenim ljubavnim odnosima oblikovala u očaravajuću koreografiju prekida, mirenja, nesporazuma i spajanja. Iako je na prvi pogled riječ o posve netipičnom filmu za njezin opus, Zlatne osamdesete produžetak su Akermaninih formalnih istraživanja koreografije tijela i filmskog jezika, a ujedno su i izvrstan primjer njezina režijskog raspona, koji je u nekoliko desetljeća svoje karijere širila, mijenjala i pritom nas neprestano iznenađivala. Prikazuje se i film Annini sastanci, jedan od prvih Akermaninih iskoraka u područje igranog filma, u kojem je kroz priču o filmašici-nomatkinji oslikava hipnotički dojmljiv portret Europe u tranziciji.

Na repertoar stiže Bijeg, animirani dokumentarac danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena. Priča je to o Aminu, redateljevu prijatelju iz osnovne škole, koji je kao dječak pobjegao iz Afganistana u Dansku, skrivajući tajnu na temelju koje je izgradio novi život. Radi se o dojmljivoj i impresivno ispričanoj priči o iskustvu migracije, koja je nagrađena za najbolji međunarodni dokumentarni film na Sundanceu, a koja je postala i prvi film u povijesti nominiran za Oscare u kategorijama najboljeg stranog, dokumentarnog i animiranog filma. Na repertoar stiže i Mala mama, novi film Céline Sciamma, autorice nagrađivanog filma Portret djevojke u plamenu. Riječ je o nježnoj obiteljskoj drami o djevojčici koja u selu svoje majke susreće djevojčicu svojih godina, koja nosi majčino ime. Ova priča o odrastanju s daškom fantastike premijerno je prikazana na Berlinaleu, a našao se i na popisima najboljih prošlogodišnjih ostvarenja. Među ostalim novitetima i dalje se prikazuju aktualni kinohitovi: intimistička drama Idemo idemo Mikea Millsa s odličnim Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi te Ego protiv ega Gastóna Duprata i Mariana Cohna, satirična komedija na filmsku industriju s uigranom Penélope Cruz i Antonijem Banderasom. Za one koji su propustili Cruz u Paralelnim majkama Pedra Almodóvara moći će to nadoknaditi u ponedjeljak, a na repertoar se vraćaju još dva filma koji su se pokazali izrazito popularni među Kinotekinom publikom: Licorice pizza Paula Thomasa Andersona i Najgora osoba na svijetu Joachima Triera.

Najmlađi gledatelji mogu pogledati animirani film Zecko Koš i tajna mrkog hrčka. Priča je to o junaku iz naslova, koji će morati obraniti kraljevstvo svoga oca od tajajnstvenog zlikovca. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.