Tjedan u Kinoteci: Bajanje i kazivanje

Uz nove naslove, Kinoteka i ovaj tjedan prikazuje Ciklus Zimske priče: Začarani ekran, podnaslovljen Bajanje i kazivanje. Tjedan započinje u srijedu, 27. prosinca u 18 sati jednim od najupečatljivijih i najutjecajnijih filmova šezdesetih: Sjenama izgubljenih predaka Sergeja Paradžanova. Ovaj film inspiriran je narodnim predajama ukrajinskih Gucula s obronaka Karpata, a publiku i dalje osvaja nevjerojatno maštovitim spojem etnografije i stilizacije.

Drvo kleke američke redateljice Nietzchke Keene adaptacija je jedne od najmračnijih bajki braće Grimm, a prati dvije sestre koje bacaju čini na osamljenog udovca ne bi li spasile svoje živote. Jednu od glavnih uloga odigrala je islandska pjevačica Björk, a u Kinoteci se prikazuje restaurirana verzija ovog nepravedno zanemarenog dragulja nezavisnog filma u četvrtak, 28. prosinca u 19 sati.

Isti dan u 20:30 sati slijedi Djevičanski izvor, Oscarom nagrađeni psihološki triler Ingmara Bergmana, u kojem grupa pastira ulazi u dom roditelja djevojke koju su ubili, nesvjesni da im se sprema osveta. Film je inspiriran poznatom nordijskom baladom, a u zapletu suprotstavlja nordijska starovjerja i kršćanstvo.

U petak, 29. prosinca u 18:15 sati na rasporedu je kultni Čovjek od pruća Robina Hardyja, jedan od najoriginalnijih filmova 1970-ih, u kojem policajac istražuje nestanak djevojčice na otoku čiji stanovnici prakticiraju drevne keltske rituale. Ova maštovita kombinacija folk mjuzikla, detektivskog filma i horora istražuje sukob starih i novih vjerovanja, a u Kinoteci se prikazuje njegova zasad posljednja i konačna verziju (tzv. final cut) u novoj restauraciji.

Tjedan u subotu, 30. prosinca u 18 sati zaključuje Nećeš biti sama, egzistencijalistička priča o mladoj vještici koja uči o svijetu seleći se iz tijela u tijelo. Režijski prvijenac Gorana Stolevskog inspiriran je slavenskim folklorom i izmiče jednostavnoj žanrovskoj kategorizaciji, a može se opisati kao maštovita, upečatljiva i nerijetko dirljiva elegija o tome što znači biti čovjek. Film je bio u konkurenciji Festivala Sundance, a s obzirom na to da je zaobišao distribuciju u domaćim kinima, prikazivanje u sklopu ciklusa bit će njegova hrvatska premijera.

Detaljan raspored na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 26. prosinca 2023.