Tjedan u Kinoteci 9. – 14. listopada

Nastavlja se istraživanje ekonomije osjećaja Fassbinderova opusa, među ostalim i jednim od najboljih filmova njegove karijere – Brakom Marije Braun, dok u Novitete stižu dvije humorne drame: Palo lišće Akija Kaurismäkija i Bosanski lonac Pave Marinkovića.

Ciklus Fassbinder nastavlja se filmovima u kojima osjećaji postaju sredstvo ekonomske razmjene i eksploatacije. Izvrstan primjer je Brak Marije Braun, jedan od najboljih filmova Fassbinderova opusa u kojem kroz sudbinu jedne snalažljive žene Fassbinder daje kompleksan uvid u procvat njemačkog gospodarstva 1950-ih. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, Hannu Shygulla učinio europskom filmskom zvijezdom, a Fassbinderu i njegovim suradnicima otvorio vrata za mnoge buduće projekte.

Majka Küsters odlazi u nebo crnohumorna je drama o supruzi muškarca koji ubija svoga šefa, a potom i sebe zbog najave skorih otpuštanja. Svatko ovu tragediju želi iskoristiti na svoj način – od senzacionalističkih medija, do komunističke partije i anarhista, čak i članova obitelji Küsters. Riječ je o jednom od filmova kojima je Fassbinder uspio razljutiti i one koji su ga inače podržavali, u ovom slučaju svoje marksističke suvremenike. Fassinder je time samo potvrdio beskompromisno ambivalentan pristup temama kojima se bavi. Za američko tržište snimljen je i alternativni završetak, a oba će se moći vidjeti na projekciji u Kinoteci.

Na rasporedu je i Obeščašćena, špijunska melodrama Josefa von Sternberga, u kojoj Marlene Dietrich glumi tajnu agenticu austrijske vlade čiji je zadatak zavesti ruskog špijuna. Inspiriran životom legendarne špijunke Mate Hari, Obeščašćena je film koji je Fassbinder isticao među omiljenima, a čiji se duh provlači čitavim Fassbinderovim opusom na razini motiva, postupaka i uopće oblikovanja likova i njihova svjetonazora, od Marije Braun pa do Lili Marleen.

Južnjak, jedan od ranijih filmova iz Fassbinderove karijere, priča je o grčkom radniku koji izaziva pomutnju u predgrađu Münchena, a kroz koju se Fassbinder (koji je ovdje odigrao naslovnu ulogu južnjaka) osvrnuo na teme ksenofobije, seksizma i šovinizma koje će nastaviti istraživati u ostatku karijere.

U kina stiže novi film velikog finskog redatelja Akija Kaurismäkija Palo lišće, priča o usamljenoj radnici u supermarketu i sredovječnom alkoholičaru, koji će se pokušati zaljubiti jednu u drugo, unatoč samima sebi. Palo lišće premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija, a kritika ga je istaknula među najbolje filmove Kaurismäkijeva opusa.

Bosanski lonac nova je komedija Pave Marinkovića o neuspješnom piscu kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Film je premijerno prikazan u sekciji Open Air na Sarajevskom filmskom festivalu.

Na matineji se može pogledati film Psići u ophodnji: Moćan film – nastavak animiranog hita iz 2021. godine, inspiriranog istoimenom TV serijom, sinkroniziran na hrvatski jezik.

Raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. listopada 2023.