The One Piece Gallery u Centru Kaptol

U četvrtak, 14. prosinca u 18 sati Bruketa&Zinic&Grey otvaraju galeriju The One Piece Gallery u Centru Kaptol, u kojoj će se izlagati samo po jedno djelo suvremene umjetnosti.

Djelo s kojim će se otvoriti galerija je Zvučni ambijent – More Marine Abramović iz 1972. godine. Riječ je o zvučnome zapisu šuma mora na gramofonsku ploču koji se može povezati s autoričinim odbacivanjem predmetnog u umjetnosti i zanimanjem za nematerijalno, kontemplativno. Interes je to koji je posebno izražen u njezinim recentnijim performansima s publikom u kojima nastoji da publika izađe iz svog užurbanog života i uđe u koncentrirano stanje uma, pri čemu se koristi slušalicama za blokiranje zvuka. U Zvučnom ambijentu – More za postizanje te tišine i čišćenja, ili oslobađanja od svakodnevnice, koristi se snimkom djelovanja mora.

Muzeji i galerije puni su umjetničkih djela i posjetitelja koji kroz njih prolaze bez da zaista uspiju razumjeti što vide. Izlaganjem samo jednog djela u galeriji, promatraču žele omogućiti fokus potreban da bi se razumio kontekst. Pozicioniranjem galerije u izlogu ureda koji se nalazi u trgovačkom centru, prolaznicima pokušavaju približiti suvremene umjetničke ideje, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac.

Ulaz je slobodan.

Dress code: creative black

Izvor: www.bruketa-zinic.com, Kulturauzagrebu.hr, 24. studenoga 2023.