Tematsko vodstvo posvećeno Ivanu Kožariću

U subotu, 22. srpnja u 11 sati u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se tura na engleskom jeziku posvećena Ivanu Kožariću, jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Okupljanje je na recepciji Muzeja.

Prijava nije potrebna, sudjelovanje je moguće uz kupljenu ulaznicu za Muzej. Zainteresirani za turu okupljaju se na recepciji Muzeja. Turu vodi Ivana Meštrov, kustosica, na engleskom jeziku.

Usklična izjava „Treba ići!“ utjelovljuje odnos prema životu i umjetnosti Ivana Kožarića (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.) – njegovu spremnost na pokret i prihvaćanje promjene kao jedine konstante. Tura je posvećena Kožarićevim skulpturama u Novom Zagrebu i još nekim, nikad realiziranim zamislima. Krajnje odredište je Atelje Kožarić, izvanredno mjesto stalne transformacije, otvorenih procesa i ukinute hijerarhije – umjetnikov „laboratorij za oživljavanje” koji je nakon nekoliko preseljenja konačno pronašao svoju stalnu adresu u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Program je podržan od strane Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Razvili su ga Antun Maračić, kustos, umjetnik i prijatelj Ivana Kožarića, i Radmila Iva Janković, viša kustosica i voditeljica Atelijera Kožarić (MSU) u sklopu europskog projekta Adrinetbook EU fonda INTERREG Adrion.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. srpnja 2023.