Kazalište za narod autorice i teatrologinje Snježane Banović

Nakladnička kuća Fraktura objavila je knjigu Kazalište za narod – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 1945. – 1955. od socrealizma do samoupravljanja autorice, teatrologinje i redateljice Snježane Banović.

Kazalište za narod temelji se na brojnim arhivskim slikama i građi, novinskim zapisima, osvrtima i kritikama struke te svjedočanstvima iz prve ruke o događajima i pojavama u kazalištu, ali i pojedincima koji su svojim odlukama utjecali na njegov razvoj. Izvjesno je da je Snježana Banović ovom opsežnom radu posvetila mnogo pažnje, a vidljiv je i značajan trud u postizanju povijesne objektivnosti, nepristranosti te minuciozno bavljenje detaljima. Zahvaljujući iznimnoj kontekstualizaciji uz ilustracije, priloge i arhivske slike, ovo je djelo kamen-temeljac za daljnje kulturološke, sociološke i teatrološke radove i istraživanja.

Više informacija o knjizi autorice Snježane Banović pročitajte u tekstu Tee Schmidichen na kazaliste.hr. Knjiga je dostupna na online-trgovini nakladničke kuće Fraktura.